Миков: Промените в Конституцията ще отидат в КС

Бивият председател на парламента коментира и вчерашните сблъсъци в пленарната зала

Политика
11:12 - 19 Декември 2023
1123
Миков: Промените в Конституцията ще отидат в КС

„Конфронтацията е въпрос на политическа легитимация и заемане на политическо пространство. Навремето между „Атака” и ДПС е имало подобен вид размяна на квалификации”. Това заяви бившият председател на Народното събрание Михаил Миков в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Коментарът му е по повод напрежението в парламента в понеделник, при което се стигна и до физически сблъсъци.


Според Миков всичко това остава в рамките на политическото говорене. 

Политикът обвърза поведението на настоящия председател на парламента Росен Желязков с готвените промени в Конституцията на България.

„Защото не само председателят, но и политическите партии зад него трябва да носят основна отговорност за начина, по който силово налагат тези промени и създават една конфронтационна среда. Председателят трудно може да бъде арбитърът в тази ситуация”, заяви той.

Миков не е изненадан, че поведението вчера е довело до поведението днес – а именно зала с липсваща опозиция. Всичко това според него показва твърдата решимост на мнозинството да приеме поправките в основния закон, независимо каква е политическата цена.

„Те са мнозинство, но това подлага конституционните промени, които ще бъдат приети, на нетрайност, критика и ревизия след време”, заяви още той. И изрази убеденост, че измененията задължително ще бъдат изправени пред Конституционния съд.