Милен Велчев: Не пипайте плоския данък

Ексфинансовият министър предупреди, че България не може сама да пребори свръхинфлацията

Политика
09:23 - 23 Август 2022
2105
Милен Велчев: Не пипайте плоския данък

Бившият финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев отправи своеобразен апел към бъдещата власт да не посягат на плоския данък и предупреди, че самостоятелно България не може да се пребори със свръхинфлацията на общоевропейско и световно ниво. В интервю за "24 часа" Велчев уточни: 

"Достойнството на плоския данък се проявява все по-убедително, откакто той съществува. При въвеждането му през следващите две-три години събираемостта на данъка върху доходите нарасна и аз бих очаквал всъщност спад на приходите в случай на негова отмяна. Ако не веднага, то поне в следващите няколко години, когато данъкоплатците ще пренастроят поведението си". 

Попитан дали действително плоският налог облагодетелства богатите, икономистът отсече, че това е само на пръв поглед. "По-важното обаче е какво се случва в действителност. А в действителност благодарение на по-ниските ставки богатите плащат повече данъци, вместо да ги укриват или да загубят стимули, да генерират доходи. Така в крайна сметка от плоския данък печелят по-скоро бедните, защото към тях е насочена по-голямата част от бюджетното финансиране, което се осигурява в голяма степен от плоския данък", коментира той. 

И добави:

"Рецесия в България в момента няма. Само преди дни обяви изненадващо висок растеж на икономиката- 4,8%, което е повод да поздравим досега управлявалото правителство. При такъв ръст да говорим за предстояща рецесия, е преждевременно.

От друга страна, действията на ЕЦБ за овладяване на инфлацията и очакваните повишения на лихвите вероятно ще довеат до рецесия в еврозоната сред основните ни търговски партньори и с известно забавяне във времето е възможно да се отрази и при нас. Но моето мнение е, че засега България по-скоро ще избегне такава криза".