Министър Ангелов: Няма да затваряме училища през октомври

Новини
08:28 - 29 Септември 2020
1508
Министър Ангелов: Няма да затваряме училища през октомври

Мерките в България няма да се втвърдяват, защото в момента ситуацията с коронавируса не изисква това, увери здравният министър Костадин Ангелов пред Би Ти Ви. Хората трябва да са спокойни, защото България е на 26-о място по развитие на инфекцията от общо 29 страни в ЕИО, при положение, че преди бяхме на второ, припомни той.

Ангелов обясни, че брифингите на НОЩ, които се връщат от тази седмица по нареждане на кабинета, ще се провеждат всеки четвъртък, от 10 или 10,30 часа.

Брифингите на щаба се връщат, за да получават българите точна и вярна информация, а не спекулации, увери министърът. Пресконференциите ще бъдат водени от здравния министър и шефа на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, според ангажиментите им.  

Не знам откъде дойдоха тия слухове за затваряне на градове, за КПП-та. Такива мерки изобщо не са обсъждани. Нека хората бъдат спокойни, увери професорът. 

По повод инвестиционния проект за апаратите с лекарства за 20 млн. лева, който бе подкрепен от кабинета, министърът обясни, че здравното ведомство е представило своите забележки и правителството е отменило решението си.

Идеята била такива машини с лекарства, които се отпускат без рецепта, да се поставят в населените места у нас, в които липсват аптеки. 

Становището на здравното ведомство по проекта е било отрицателно, фирмата „Пос Фарма“ АД вече е оттеглила инвестиционното си предложение, стана ясно от думите на министъра.

Подобни машини с лекарства съществуват в САЩ и Канада, уточни министърът.