МИСТЕРИЯ: Огромен кратер лъсна в Сибир

Любопитно
10:33 - 29 Септември 2020
4664
МИСТЕРИЯ: Огромен кратер лъсна в Сибир

Докато лети над безбрежната сибирска тундра, руски телевизионен екип наскоро забелязва мистериозен кратер с дълбочината на половин футболно игрище, образуван в замръзналата земя. Парчета лед и прах са пръснати на десетки метри от кратера.

Това е последният от няколко подобни интересни кратери, открити в Сибирските ширини. Първият е забелязан през 2014 г. Учените смятат, че те се образуват при изригване на метан и въглероден диоксид, които се намират сред пластовете прах и лед – явление, което става все по-често със затоплянето на климата. Но има още много въпросителни.

Скорошни проучвания на други кратери сочат към един и същ механизъм: т. нар. криовулканизъм, при който изригванията са под формата на замръзнала или рядка кал  вместо огнени разтопени скали. Подобни явления се срещат и на други места в нашата Слънчева система – например на луната на Сатурн – Енцелад. Но криовулканизмът се счита за необичаен на Земята. Изучаването на това сибирско явление може да ни подскаже какво се случва на далечните планети.

Първият сибирски кратер е открит през юли 2014 г. През следващите години учените са идентифицирали 15 подобни кратера, образувани от естествени изригвания. Новонамерената дупка номер 17 е вероятно най-голямата. Изучавайки я учените се надяват не само по-добре да разберат процесите, причинили взривовете, но и да прогнозират къде в бъдеще могат да се повяват подобни кратери. Експлозиите може да представляват риск за местните хора, които разказват, че са чували взривовете или виждали пламъци там, където новите кратери са се образували.

Анализ на други кратери, в това число изследването на ледените им стени, подсказва какво се случва. През 2018 г. Андрей Бичков, геохимик от Московския държавен университет „Ломоносов“ и колегите му предполагат, че взривовете  са вид криовулканизъм, който се дължи на експлозивна комбинация от газ, лед, вода и кал.

National Geographic