Мистерия с ареста на Малката Бирма в Дубай

Върви слух, че властите в Емирството са освободили Станоев часове след задържането му

Новини
16:30 - 13 Септември 2019
6430
Мистерия с ареста на Малката Бирма в Дубай

Георги Станоев – Малката Бирма е бил задържан на летището в Дубай рано сутринта на 12 септември, но часове по-късно е бил освободен от ареста, научи ексклузивно Lupa.bg от свой източник от софийския ъндърграунд.

Според думите му, издирваният чрез Интерпол 29-годишен съратник на Миню Стайков в бизнеса с нелегално производство и трафик на цигари е съумял да се изплъзне благодарение на мастити адвокати от Емирството. Те предоставили гаранция, че Станоев-младши няма намерение да се укрива и да избяга от Дубай, освен това успели да внушат на властите в Емирството, че бившото гадже на Преслава вече не е издирван от България – нямало доказателства, че е произвеждал и контрабандирал цигари.

Малката Бирма е дирен от миналата есен чрез Интерпол като бос на 4 фабрики за нелегални цигари, разбити миналото лято от МВР

Георги Станоев – Малката Бирма, заедно с баща му Евлоги и доведения му брат Антон, бяха обявени за издирване миналата есен, след като МВР удари 4 нелегални фабрики за производство на цигари – в Дупница, Тутракан, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. По сметки на разследването, месечно фабриките са произвеждали папироси на стойност около 10 милиона лева.

Преди месеци Евлоги Станоев – Голямата Бирма и първородния му син Антон бяха освободени от ареста, тъй като Спецпрокуратурата не съумя да събере неоспорими доказателства, че фамилията е замесена пряко в цигарената схема. Близки до разследването твърдят, че прокуратурата имала доказателства само за Малката Бирма, който обаче е в неизвестност за властите в България и до ден днешен.

Мистерията със задържането на Георги Станоев в Дубай бе подсилена и от Специализираната прокуратура, откъдето официално обявиха, че до тях не е достигнала информация, че Малката Бирма е задържан в Дубай. „Все още не сме получили такава информация”, призна началникът на Спецпрокуратурата Димитър Петров.

Родителите на Георги - Лидия и Евлоги. Майката се занимава с внос-износ, а таткото бе арестуван миналата есен като замесен в цигарджийската схема, но впоследствие бе пуснат на свобода

„Неслучайно издирвани от Интерпол финансови аферисти се укриват в Дубай, тъй като властите в Емирството са склонни да преговарят със задържани и да ги пускат, особено ако са финансово обезпечени. Преди няколко години по подобен начин задържаха Христофорос Аманатидис – Таки, но след това го пуснаха. Единият от братя Галеви също беше задържан в Дубай, а впоследствие освободен”, категоричен е източник на Lupa.bg, запознат с полицейската реалност в Дубай. Според думите му, дубайците не закачали издирвани мафиоти от цял свят, стига те да имат недвижима собственост в Емирството и да инвестират пари там. Такъв бил случая с Малката Бирма – неговата майка Лидия развивала бизнес от години в Дубай, свързан с внос-износ на разнородни стоки, предимно конфекция.

Късно следобед новината за задържането на Малката Бирма в Дубай бе потвърдена от МВР. Той е поставен под домашен арест в Емирството, докато мине делото за екстрадиция.