Митрополит Гавриил: За съжаление само 1% от децата у нас изучават религия

Много по-голям е процентът на родителите, които искат децата им да я изучават в училище, заяви архиереят на епархия Ловчанска

Новини
17:09 - 24 Май 2020
1797
Митрополит Гавриил: За съжаление само 1% от децата у нас изучават религия

Още от началото на промените в България Светият Синод се е обръщал нееднократно към НС, към правителството с молба да се въведе в задължителните учебни часове в училище изучаването на християнство православие, имаме стратегия за религиозното образование. Иначе в момента това се изучава най-вече в избираеми учебни часове, има и факултативни, но има неудобства, защото зависи от директора - дали желае той, дори родителите да го искат. В момента по-малко от 1% от децата в България изучават религия православие, това е красноречиво, а е много по-голям процентът на родителите, които иска децата им да учат. Това заяви за „Беновска пита” митрополит Гавриил Ловчански за религиозното обучение на децата.

Ние предлагаме три предмета, от които да се избере един: християнство православие, мюсюлманство и светско – етика, продължи епископът. „Като се избере, предметът става задължителен, както всички останали, с оценки и т. н.. Трябва да се надяваме, че в следващата корекция на закона ще се въведе задължително изучаване”, пожела си митрополит Гавриил, като отбеляза, че 30 г. след промените у нас „резултатът от изучаването не е особено висок”.

По думите му вярата на човека „преодолява всички коронавируси, епидемии и всички трудности в живота”. „Тя е най-силното и най-положително нещо в един човек. Имало е толкова страшни епидемии, те са се преодолявали и с вяра”, каза митрополит Ловчански.

„Ние вярваме в Бога, вярваме, че го има, и имаме доверие в него, и сме му верни. Това е пълният смисъл на религиозната християнска вяра - вярваме в себе си, че сме създадени по негов образ и подобие, че можем да преодоляваме трудности, да вършим дори чудеса с Божия помощ”, подчерта митрополит Гавриил.

Той посочи, че „най-голямото чудо е лошият да стане добър, но той трябва да го поиска това нещо, тогава може да се промени”.