Младеж запали къщата на дядо си и избяга в чужбина

Огънят погълнал и чужди имоти

Общество
17:13 - 22 Ноември 2021
1849
Младеж запали къщата на дядо си и избяга в чужбина

21-годишен младеж, подсъдим за умишлен палеж на къщата на дядо си в Елена и причиняване на значителни щети на друг имот в съседство, е изчезнал от страната. Това стана ясно по време на заседание в Окръжния съд във Велико Търново, на което той не се явил.

Магистратите са изменили мярката за неотклонение на пиромана от „подписка“ в „задържане под стража“, тъй като е променил адреса си, без да уведоми съда. Делото е отложено за 31.01.2022 година.

На 5 декември преди 4 г. 17-годишният тогава обвиняем научил, че дядо му – А. К., е починал. Разстроил се от новината и започнал да дави мъката си с алкохол. Малко след полунощ решил да запали къщата на дядо си, тъй като във връзка с нея имал само лоши спомени, пише в обвинителния акт.

Той бе внесен в началото на м.г. от Окръжната прокуратура, а младежът е обвинен в това, че на Никулден 2017 г., на ул. „Стоян Михайловски" №87 като непълнолетен, но с възможност да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, запалил имущество със значителна стойност - къща и гараж на обща стойност 46 156 лева, собственост на наследниците на дядо му, като пожарът се е разпрострял и върху друго имущество със значителна стойност. Пламъците обхванали съседен имот - къща, гараж, л.а. „Сузуки Самурай“ и намиращите се в помещенията вещи, на обща стойност 96 797 лева, собственост на друго семейство.

В следствие на палежа са последвали значителни вреди на обща стойност 32 480 лв., уточняват от прокуратурата. На 21 230 лева е оценено запаленото имущество, а значителните вреди в съседния имот са на стойност 11 250 лева.