Млякото пази от инсулт

Здраве
15:48 - 04 Октомври 2024
8836
Млякото пази от инсулт

Хората, които са консумирали по-големи количества мляко и млечни продукти в детството си, живеят по-дълго и са по-здрави. До този извод са стигнали британски учени, които сега горещо препоръчват на младите хора да включват в менюто си и достатъчно мляко и сирене.

Специалисти от университета на Бристол са проучили здравословното състояние на 4374 души, родени през 30-те години на миналия век. Доброволците били повторно изследвани 65 години по-късно. Така учените са установили, че хората, които в детството си са консумирали много мляко с високо съдържание на калций, са със значително по-малък риск от инсулт. В същото време, онези, които не обичат млечни продукти, увеличавали риска от това инвалидизиращо състояние с цели 60%.

Интересно било и откритието, че дори пълномаслените млечни продукти, които са с твърде високо съдържание на мазнини и холестерол, не повишават риска от сърдечносъдови заболявания. Ето защо авторите на проучването твърдят, че консумацията на млечни продукти оказва благоприятно въздействие върху сърдечната дейност и обмяната на някои хормони. Изследванията им показват още, че при възрастни хора, които ядат всеки ден кисело мляко и сирене, случаите на мозъчни и сърдечни инциденти значително намаляват. Отчита се и по-ниска смъртност от инсулт.

Специалистите напомнят, че за да се осигурят необходимото количество калций, човек трябва да консумират поне три пъти дневно някакъв млечни продукти – като например чаша прясно мляко сутрин, сандвич със сирене на обяд и купичка йогорт с мед за вечеря. Препоръчително е родителите да осигурят на децата си балансиран  хранителен режим, в който освен мляко да има и плодове, зеленчуци, протеини и т.н. Включването на млечни продукти в диетата както на децата, така и на възрастните хора, трябва да е съобразено с нуждите на отделния организъм. Препоръчително е например по-големите деца и възрастните да избират нискомаслени и обезмаслени млечни продукти.