Мляно печено под бекон в доматен боб
за 4 порции, 70 мин
Продукти
500 г кайма - мляно месо смес
2 яйца
100 г прясно смляна галета – хлебни трохи
1 ч.л. сух риган
2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер
4 с.л. олио
1 глава лук
250 г отцеден сварен боб – може от консерва
420 г нарязани домати – може от консерва
2 дафинови листа
1 щипка захар
80 г пушен бекон
Приготвяне
Каймата се омесва с яйцата, галетата, ригана, червения пипер, сол и черен пипер.
Оформя се в овална форма – кръгла или леко издължена. Запържва се от всички страни внимателно в загрятото олио до светло кафяво на среден огън и се прехвърля в тавичка.
Лукът се наситнява, бобът се изплаква под студена вода и се отцежда. Лукът се задушава в мазнината от запържването на месото. Добавят се доматите, бобът и дафиновите листа. Оставя се да заври силно и се подправя със сол, черен пипер и щипката захар.
Сосът се сипва в тавата при месото. Месото се покрива с тънки филийки бекон. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 45 мин.