Мнозинството от сърбите са против присъединяване към ЕС

ЕС
14:49 - 21 Април 2022
1215
Мнозинството от сърбите са против присъединяване към ЕС

Съгласно последното проучване на социологическа агенция IPSOS, за първи път през последните години мнозинството сръбски граждани са против интеграцията на страната в Европейския съюз. Причината за това е натискът, който ЕС оказва на Сърбия да наложи санкции срещу Русия.
 
Анкетата показва, че близо 44% от гражданите са „против“ евроинтеграцията, около 35% са „за“, а останалите 21% не знаят или не желаят да изразят позицията си
 
„През март имахме рязко увеличение на броя на противниците на европейската интеграция, последвано от лек спад. Изминалият месец ни донесе продължение на тенденцията на нарастване на противниците на присъединяването към ЕС с още по-рязък спад в броя на привържениците на интеграцията. Сега 34,9% от гражданите биха подкрепили присъединяването на Сърбия към ЕС на референдум, а 43,8% биха гласували „против”, пояснява Марко Уляревич, директор на агенцията IPSOS.
 
Въпреки факта, че сръбското ръководство успя да балансира външната си политика през последните години, сегашните обстоятелства са такива, че ежедневният натиск върху Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия принуждава гражданите да вземат различно решение относно присъединяването на страната към Европейския съюз. Съюз, посочва Уляревич.
 
„Разбира се, Русия не седи със скръстени ръце, а използва своята мека сила, която идва преди всичко от енергийната зависимост на Сърбия, както и подкрепата в международни организации по въпроса за статута на Косово, просто не всички го виждат“, счита Уляревич.