Моцарела карпачо с грах
за 4 порции, 45 мин
Продукти
4 топки прясна моцарела по около 130 г всяка
200 г грах
1 червена чушка – изпечена и обелена
1 малка глава лук
6 черни маслини
1 лимон
5 с.л. бял балсамов оцет
1 с.л. мед
1 ч.л. по-едра сол
черен пипер
8 с.л. зехтин
3 клонки естрагон или мащерка, риган
4 клонки мента
Приготвяне
Грахът се бланшира във вряща подсолена водаа 1-2 мин., изплаква се в студена и се отцежда.
Печената чушка и лукът се нарязват на малки кубчета.
Маслините без костилките се нарязват едро.
Настъргва се 1 ч.л. лимонова кора.
Смесва се оцетът с меда, едрата сол, черен пипер и лимоновата кора. Добавя се зехтинът с разбъркване.
В дресинга се слагат грахът, чушката, лукът, маслините, наситнените листенца естрагон и се разбърква.
Отцедената моцарела се нарязва на тънки филийки и се подрежда със застъпване.
Полива се с граховия винегрет.
Поръсва се с черен пипер и листенцата мента.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.