Модерната супа с Lupa.bg: Грахова с бекон и сушени домати
за 6 порции, 70 мин

Продукти
50 г сушени домати
1 стрък праз
200 г стръгове целина
200 г моркови
150 г пушен бекон
2 скилидки чесън
7 с.л. зехтин или олио
500 г сух, зрял грах
2 л пилешки бульон
200 г чери домати
сол и черен пипер
2 ч.л. фино настъргана портокалова кора
2 стръка босилек
12 листенца салвия
3 с.л балсамов оцет
Приготвяне
Беконът, празът, целината, сушените домати и морковите се нарязват на 1 см парченца, обеленият чесън – на тънки филийки.
Загряват се 3 с.л. зехтин или олио и се запържва беконът 3 мин. Добавят се празът, целината, морковите, чесънът и сушените домати и се оставя да къкри 7 мин. на средна температура.
Прибавя се грахът, сипа се 1,8 л бульон и се вари 45-50 мин., докато грахът омекне. Добавя се останалият бульон.
Чери доматите се разполовяват, слагат се в супата и се готви още 2 мин. Овкусява се със сол, черен пипер и с портокаловата кора. Поръсва се с наситнените листа босилек.
Листата салвия се запържват в останалия зехтин за 1 мин. и се отцеждат върху кухненска хартия. Гарнира се с листенцата супата и се полива с балсамикото.