Молдова може да използва енергийната карта срещу Приднестровието

Свят
13:45 - 29 Април 2024
1190
Молдова може да използва енергийната карта срещу Приднестровието

За първи път от три десетилетия Молдова смята, че най-накрая разполага с лоста да изгони Русия от страната. Въпросът е как да направи това, без да отприщи хуманитарна криза върху собствените си граждани, пише "Политико".

След като получи независимост през 90-те години на миналия век, Молдова е заключена в замразен конфликт с Москва за Приднестровието, подкрепян от Кремъл сепаратистки регион близо до източната граница на Молдова, в който живеят над четвърт милион души.

Молдова получава руска енергия на намалени цени през Приднестровието, което получава стотици милиони евро годишно в замяна. Връзката позволи на Русия да запази контрола върху стратегическата ивица земя по украинската граница, където са разположени нейните войски въпреки възраженията на Молдова.

Тази динамика обаче се променя. През последните години Молдова се интегрира с Европа при проевропейския президент Мая Санду. Брюксел предложи милиони евро и повече връзки към своите енергийни доставки като част от дългогодишен процес, за да подготви страната, една от най-бедните нации в Европа, за членство в ЕС.

"Молдова вече не зависи от Приднестровието", каза молдовският външен министър Михай Попсой пред "Политико". "Когато става въпрос за газ, ние купуваме газ на международния пазар. Що се отнася до електроенергията, ние изграждаме линии за високо напрежение, за да се свържем с Румъния.

Това може да се окаже проблем за Приднестровието, но също и за молдовското правителство. Спирането на плащанията към Приднестровието ще срине бюджета на сепаратистката държава и ще остави стотици хиляди хора там без доходи и основни услуги - предизвикателство, което за страната с размера на Молдова би било подобно на обединението на Германия след падането на Берлинската стена.

"Елитите в Приднестровието вече признават, че купуваме електричество от региона не защото трябва, а защото алтернативата е да хвърлим региона в хуманитарна криза", каза в интервю молдовският министър на енергетиката Виктор Парликов.

Все пак официалните лица са на едно мнение: време е да се сложи край на безизходицата за няколко поколения.

"Сега има силен стимул да реинтегрираме страната по мирен път", каза Попсой, който беше назначен за външен министър през януари. "Разрешаването на конфликта означава пълна реинтеграция и Молдова да поеме контрол над своите суверенни граници."