Молитви vs. ковид: Танзания за пръв път с жена президент (ОБЗОР)

Нещо за четене
21:06 - 18 Март 2021
8441
Молитви vs. ковид: Танзания за пръв път с жена президент (ОБЗОР)

(Наш пратеник в Занзибар)

Танзания ще има жена президент за пръв път в историята си. Самия Салуху Хасан поема поста след кончината на досегашния държавен глава Джон Магуфули. Досега сред африканските държави само Бурунди, ЮАР, Либерия, Габон, Мавриций, Малави, Централноафриканска република и Етиопия са имали жена на най-висшия държавен пост.

До вчера 61-годишната Самия Хасан беше вицепрезидент на африканската държава, също първата жена този пост. Родена е в Занзибар, който е част от Танзания, но със статут на полуавтономия. 

Самия Хасан влиза в политиката през 2000 г. като член на Камарата на представителите (парламента) на Занзибар, а след това заема различни държавни постове. 

Самия Хасан съобщава тъжната вест по националната телевизя

Снощи в тв обръщение към нацията тя обяви, че действащият президент Магуфули е починал в болница в най-големия танзанийски град Дар ес салам вследствие на сърдечни усложнения.

Според официалната информация Магуфули е страдал от заболяване на сърцето през последните десетина години. Неофициално обаче се смята, че ковид е причината за кончината на досегашния президент.

Съгласно конституцията на Танзания държавен глава до изтичането на 5-годишния мандат ще стане действащият вицепрезидент Самия Хасан, а новият вицепрезидент на страната ще бъде избран от парламента.

В Танзания е обявен 14-дневен траур, знамената ще бъдат свалени наполовина. Едноседмичен траур обявиха и в съседна Кения.

Новината за кончината на президента е на всички първи страници на местните издания

Джон Магуфули липсваше в публичното пространство от края на февруари, което породи различни слухове за здравословното му състояние. Вчера в танзанийската преса беше публикувано прессъобщение, в което се напомня, че публикуването на слухове и неверни новини в социалните медии е наказуемо от закона, а санкциите не изключват и затвор. В понеделник полицията съобщи, че вече има четирима арестувани за разпространение на зловредни слухове.

Магуфули беше петият президент на Танзания след обявяването на независимостта й през 1961 г.

Наричан “Булдозера” заради стремежа му да овладее корупцията и да подобри незавидната инфраструктура на 60-милионна Танзания, Магуфули беше избран за президент през 2015 г. и преизбран на изборите през октомври миналата година. От втория си мандат той управлява страната едва половин година. 

Магуфули яростно отричаше, че ковид върлува в Танзания. Публично той не носеше предпазна маска, отказа да въведе ограничения в страната.

Още миналата пролет властите спряха да обявяват официална информация за заразените и починалите от болестта. Магуфури до последно настояваше, че молитвите ще избавят народа на Танзания от заразата.