Мор: Децата спят на 37 градуса в детските градини

Молят майките да си прибират децата на обяд

Актуални новини
18:00 - 25 Юли 2024
17810
Мор: Децата спят на 37 градуса в детските градини

На 36-37 градуса, като в сауна, спят децата в столични детски градини, които нямат климатици. Такива температури били измерени в помещенията от персонала в пика на горещата вълна миналата седмица.

За абсурда алармираха майки пред вестник „Телеграф“. Същият казус с нечовешки жеги в стаите от по 35-37 градуса се дискутира в групата „Детски ясли и градини гр. София“.

Част от директорите на столичните детски градини обмислят поставянето на климатици и търсят финансиране за това, за да избегнат адските горещини следващото лято.

Тази седмица температурите били по-поносими заради разхлаждането. Заради високите градуси в градините без климатизация

молят майките, които имат възможност, да задържат децата си у дома или поне да ги приберат на обяд.

В помещенията без охлаждане се пускат вентилатори, които обаче не са много ефективни в жегите, споделят родителите. За да се преборят с горещините, децата спят само по гащи.

Според Наредба 3 за здравните изисквания в детските градини температурата на въздуха в помещенията трябва да е между 18-21°С, с денонощни колебания 2,5 - 3°С при централно отопление и до 4°С при локално отопление. Такива температури без климатик в горещата вълна на практика обаче не могат да се постигнат, смятат родителите.

„Нашата група е на втория етаж и преди да сложим климатик, ставаше нечовешка жега, над 36 градуса по обяд, докато децата спят. Единодушно взехме решение да сложим климатик и не е имало драми“, споделя пък майка в социалните мрежи.

През лятото често посещаващите деца в една сборна група достигат 30. „Представете си и 20 деца в една стая. В градината на дъщеря ми са навън, с изключение за обяд и сън. И след това ги извеждат към 16,30-17,00 часа“, разказва друга майка.

Според част от родителите децата им не приемали и достатъчно вода в жегите. „Факт е, че не пият достатъчно вода, защото като се приберат в края на деня и отидат до тоалетната, си личи, че са обезводнени и отделно изпиват поне половин литър в рамките на час…“, разказват майки и татковци.