Мор на сърни в зоопарка в Благоевград (ОБЗОР)

Пет животни починаха от отравяне, общината и прокуратурата започнаха проверка

Актуални новини
17:30 - 07 Октомври 2023
4469
Мор на сърни в зоопарка в Благоевград (ОБЗОР)

Девет сърни от зоопарка в Благоевград са били отровени. За съжаление пет от животните вече са починали, докато другите четири са в много тежко състояние и са интубирани от ветеринарите.

За неприятния инцидент се е разбрало в петък вечерта, след като като животните започнали да паднат по земята. На място е повикан екип от полицията, както и ветеринари от София, съобщава БГНЕС.

Иззети са записи от камерите за видеонаблюдение, които и в момента се преглеждат. Прокуратурата е образувала и досъдебно производство за умишлено умъртвяване на животни.

Зоопаркът в града е с вход свободен за всички граждани. Животните живеят в среда, близка до естествената им.

Междувременно в Благоевград се появиха твърдения, че сърните са починали, след като са им били поставени ваксини. От Общината в града катагорично отрекоха това, като оттам уточняват, че животните не са били ваксинирани.

Община Благоевград извършва проверка по сигнал за умъртвени животни в зоопарка, по първоначални данни причината е отравяне, съобщиха от общинския пресцентър. 

След подаване на сигнал на мястото на инцидента са се отзовали служители на зоопарка и звено „Инспекторат“ към община Благоевград, след което са били извикани екипи на Областна дирекция на МВР – Благоевград, както и ветеринари от София. Иззети са записи от камерите за видеонаблюдение, които и в момента се преглеждат. Образувано е досъдебно производство, посочват от общината.

Във връзка с публикации в социалните мрежи, в които се разпространява клип от мястото на инцидента с твърдението, че животните са убити от ваксини, Община Благоевград уточнява, че ваксинация на обитателите не е била извършвана.

Категорично мога да кажа, че на животните не са поставяни ваксини, извършено е обезпаразитяване на всички обитатели в зоопарка преди два дни. Оцелелите сърнички са изведени от ограждението, където живеят, мястото е почистено основно, след което те са върнати отново там, заяви управителят на зоопарка Крум Попниколов, цитиран от общинския пресцентър.

Община Благоевград продължава работа по случая и оказва пълно съдействие на компетентните органи, посочват от пресцентъра. От там призовават жителите и гостите на Благоевград да не се доверяват на фалшиви информации, които се разпространяват в социалните мрежи. Пълна информация за случая ще бъде предоставена, след като разследването приключи.