Морето край Несебър ври от цаца

Сезонът е толкова добър, че пазарът не може да поеме улова

Топ
12:19 - 24 Юли 2019
3269
Морето край Несебър ври от цаца

Морето ври от цаца, отчитат рибарите от района на Несебър. В Царево обаче количествата са сходни с миналогодишните. По-малко е уловът на сафрид и калкан. Всички рибари посочват, че тази година качеството на рибата е много по-добро в сравнение с минали сезони.

Кирил Жеглев от рибарското сдружение „Мена“ в Несебър посочи, че е толкова добър сезонът, че корабите ограничават уловите си, защото пазарът не може да поеме рибата. „Ако миналата година се хващаха средно между 2-3 тона на ден, тази година се хващат 5-6 тона. Има предпоставки за добър сезон“, обясни той.

Според Георги Пейчев от рибарското сдружение в Царево, тази година не се наблюдават големи разлики в количествата на уловената риба.

„Уловите са почти идентични с тази разлика, че тази година имаше проблем с атмосферните условия и хората, които се занимават с калкан, не успяха да пуснат мрежите си на вода", допълни той. Тази година се забелязва значителна разлика по отношение на качеството на рибата. „ Тази година рибите са по-едри. Сафридът е около 17-18 см., това е много едър сафрид. Цацата е около 10 см.“, посочи Пейчев.

Той допълни, че не се наблюдава значителна разлика в цените тази година спрямо предходната. Попчетата струват около 5-6 лв., сафридът е между 8-9 лв., а цацата е около 2 лв.