WWF бие аларма: Рибата в Европа свърши!

Актуални новини
13:22 - 09 Юли 2019
3495
WWF бие аларма: Рибата в Европа свърши!

Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично. Това показва тревожен доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Една трета от рибите са подложени на свръх улов, а годишната консумация на риба се повишава два пъти по-бързо от нарастването на населението на Земята. Това не е просто статистика, а плашеща тенденция с реални последици.

Европейският съюз вече е изконсумирал всичките си рибни ресурси за 2019 г. До края на годината ще разчита единствено на внос на риба и морски продукти, за да задоволи потребителското търсене, съобщава Фондът за дивата природа WWF.

Тревожните данни показват, че Европа е зависима от риба повече откогато и да било в своята история. Днес потребяваме много повече морска храна, отколкото можем да уловим в своите води или да отгледаме в рибни ферми. Развиващите се страни са основен износител на риба за ЕС. Прогресивно рибата и рибните продукти попадат в обхвата на най-търгуваните храни в глобален мащаб. През 2017 г. търговията  достигна нов връх на стойност от 152 млрд. долара.

Най-много риба и морски продукти в ЕС на глава от населението консумират в Португалия (55.3 кг), Испания (46.2 кг), Литва (44.7 кг), Франция (34.4 kг) и Швеция (33.2 кг). Заедно тези пет страни представляват около една трета от потреблението на риба в блока. Всеки европейски гражданин консумира средно 22.7 кг морски продукти всяка година. Статистиката сочи, че България е на предпоследно място в ЕС по консумация на риба след Унгария. Въпреки това страната ни е изчерпала своите рибни запаси още на 1 юни, посочва WWF.

170 млн. тона риба годишно вече не са в състояние да изхранват световното население. Около 3.2 млрд. души на планетата, повечето от които в развиващите се страни, разчитат именно на морската храна за своята прехрана. Повече от 4.6 млн. риболовни съдове, две трети от които в Азия, всеки ден излизат в морето в търсене на риба.