Морган Фрийман и Лейди Гага умират от адски болки

Двамата са диагностицирани с фибромиалгия, от която страдат над 4% от населението на планетата

Новини
15:18 - 01 Февруари 2023
5308
Морган Фрийман и Лейди Гага умират от адски болки

"Това е агония!", казва носителят на “Оскар” Морган Фрийман, който от 15 г. се бори с фибромиалгията. Певицата Лейди Гага допълва картинката: "Искам да помогна за осъзнаването на болестта, от която страдат 12 милиона американки".

Фибромиалгията е мъчително заболяване с постоянни мускулни и ставни болки, хронична умора и мозъчна мъгла. Тя буквално изсмуква физическите и психическите сили, води до депресия и социално изолиране.

От тази ревматична болест страда големият холивудски актьор Морган Фрийман. Днес той е на 85 г., а нестихващите и подлудяващи болежки го тормозят вече 15 г.

Фибромиалгията може да бъде наследствена, причинена от вируса на Епщайн-Бар, от грип и пневмония,

от бактериите салмонела, шигела и други микроби, предизвикващи инфекции на храносмилателната система. Може да възникне и от травма, какъвто е случаят на Фрийман.

През август 2008 г. актьорът с емблематичния секси глас катастрофира тежко на път за ранчото си в Мисисипи. В 23,30 на връщане от вечеря в голфклуб той губи контрол над управлението, нисанът му излиза от пътя и се преобръща няколко пъти. Части от него се пръскат надалеч, а спасителите използват хидравлична ножица, за да извадят актьора и спътницата му - някоя си Демарис Майер.

Фрийман привидно е добре, в съзнание е и се шегува със снимащите зяпачи с репликата: “Стига аванта!”.

Според лекарите обаче състоянието му е много сериозно - лявата ръка и лакът са лошо счупени, има тежка раменна травма. Застаряващият Фрийман и ранената му спътница са закарани с медицински самолет до болница в Мемфис.

Той прекарва четири часа и половина на операционната маса. Налага се хирурзите да шият разкъсани нерви и да наместват раздробени кости. Лечението е дълго и въпреки усилията на лекарите актьорът вече не може да си служи с лявата ръката.

Пръстите му до днес са неподвижни заради необратимо увреждане на нервните връзки. Често го виждат да носи компресионна ръкавица срещу съсирване на кръвта в болния крайник заради липса на движение. Плъзват дори слухове, че ръката е отрязана, а той крие.

С времето започва да го мъчи и фибромиалгичен синдром (FMS) - състояние на постоянни болки при хора, преживели физическа или емоционална травма. Смята се, че то настъпва заради химически дисбаланс в мозъка, при който нервите започват да възприемат нормалните усещания за болка като прекалено интензивни.

Много изследвания доказват, че хормонални нарушения, провокирани от мощен стрес с дългосрочно действие, могат да отключат фибромиалгия. А на холивудската знаменитост стрес не липсва.

Медиите и артистичните кръгове раздуват, че 48-годишната по онова време Демарис Майер му е любовница, заради която Фрийман се развежда с Мирна, жената, с която е от 24 г. В катастрофата Майер също е ранена, лявата китка и дясната лопатка са счупени, има разкъсан лабрум на раменната става, преживява операция.

Няколко месеца по-късно дамата завежда дело срещу актьора, обвинявайки го в небрежност при шофиране. Твърди, че на вечерята в голфклуба той доста е пил, а после е подкарал нейния нисан.

Иска $75 000 обезщетение.

Демарис обвинява актьора, че не е оборил твърденията за извънбрачна връзка. Кълне се, че са се запознали същата вечер на купона и той я е поканил да преспи у тях, защото живеела далеч.

Адвокат на Фрийман обявява, че той е в развод от 2007 г., с който Майер няма нищо общо. Раздялата е поискана от жена му Мирна заради многобройни изневери. С нея Морган няма деца, но има три и едно осиновено от предишни връзки.

Чернокожата звезда набързо урежда извънсъдебно споразумение с Демарис Майер. Сумата, която е платил, остава в тайна, но каквато и да е, едва ли го е разорила. Той натрупа $250 млн. от над 100 филма, сред които шедьовърът “Изкуплението Шоушенк”, великият уестърн “Непростимо”, лентата за Мандела “Непобедим”, филмите “Уличен хитрец”, “Да возиш мис Дейзи”, с който стана обект на задевки около катастрофата.

Любимец на режисьора Клинт Истууд, той взе “Оскар” за поддържаща мъжка роля във филма му “Момиче за милиони” (2005-а). Спечели още 5 номинации за наградата на филмовата академия, ред призове “Златен глобус”, “Еми” и др. Снима до ден днешен и последният му филм “Добър човек” предстои да излезе през март. Но болестта промени живота му, а стресовите фактори не секнаха. През 2018 г. осем жени го обвиниха в сексуален тормоз и неприлични реплики.

“Съсипан съм. 80 г. живот ще бъдат опропастени с едно мигване на окото”, коментира тогава той и отхвърли обвиненията, но за всеки случай се извини.

Инцидентът допълнително разклати психиката и здравето му, но Фрийман очевидно притежава учудваща издръжливост, при положение че сам признава: “Положението ми никак не се е подобрило, подложен съм на постоянни мъчения.”

Боли го, когато ходи, когато седи, когато става от дивана, когато се спъне на моравата.

“Това е повече от болка, това е агония”, казва той.

Но откъде тогава черпи енергията си?

“Когато пушиш достатъчно марихуана, всичко се нарежда”, отговаря актьорът. Той е на трева от години и твърди, че само тя го спасява, държи го на крака и облекчава болката.

Фрийман е прочут борец за легализиране на марихуаната, разрешена вече за медицински и други цели в 21 щата на САЩ.

Причината за възникване на фибромиалгията все още е мистерия, но се смята, че се дължи на промяна в централното възприятие на болката.

Лекари описват симптомите като огнени болки по цялото тяло, които се усилват при допир и на най-лека завивка или дреха и понякога се усещат като удар с чук.

За нея лечение няма, но се прилага терапия с успокоителни, сънотворни, антидепресанти и мускулни релаксанти за облекчаване на симптомите.

Oт болестта страдат над 4% от световното население.

Певицата Шиниъд О'Конър няколко пъти прекъсва кариерата си заради болезнения синдром

От нея страда и Лейди Гага. Понякога тя отменя концерти заради болките и се спасява със сауна, затопляне на тялото и ледени душове за успокояване на мускулите.

“Искам да помогна за осъзнаването на болестта и да свържа помежду им хората, които страдат от нея”, написа наскоро Гага в Туитър.

Смята се, че 12 милиона американки страдат от фибромиалгия.