Морисън: Пожарите в Австралия не са свързани с климата

Премиерът на страната е известен критик на екоактивистите и екологичните организации

Свят
13:20 - 21 Ноември 2019
945
Морисън: Пожарите в Австралия не са свързани с климата

Австралийският премиер Скот Морисън отрече днес пожарите в Австралия да имат общо с климатичните промени, предаде Франс прес.

Десетки нови пожари опустошават различни части от австралийската територия. Най-важният австралийски град Сидни, който е с население от пет милиона души, все още е обгърнат от токсичен смог.

Въпреки това Морисън защити политиката си за борба срещу затоплянето на климата и заяви пред радио Ей Би Си, че Австралия активно се бори с климатичните промени.

Гражданското общество в Австралия често отправя призиви към Морисън да намали емисиите на парникови газове и да ускори прехода към възобновяемите енергийни източници. Въпросът обаче е деликатен, тъй като австралийската минна индустрия носи големи печалби и е доста влиятелна, отбелязва Франс прес.

Шестима души загинаха и стотици домове бяха унищожени от пожари в щатовете Нов Южен Уелс и Куинсланд от началото на сухия сезон през септември, съобщава БТА.

Учени, бивши служители на пожарните служби и засегнати от пожарите (които могат да се окажат най-сериозните в историята на Австралия) местни жители свързаха огнената стихия със затоплянето на климата.

Твърдението, че, по един или друг начин, Австралия, която е отговорна за 1,3 процента от световните емисии, има директно въздействие върху конкретни пожари, тук или на други места по света, не е подкрепено с убедителни научни доказателства, категоричен бе Морисън пред Ей Би Си.

Липсата на валежи, високите температури, достигащи около 40 градуса по Целзий, ниската влажност и силните ветрове допринесоха за безпрецедентните пожари, отбелязва Франс прес.

Потреблението на вода в Сидни бе ограничено заради спадането на нивата на язовирите по-бързо от очакваното, предаде ДПА. Ограниченията се изразяват в забрана за поливане на градини и миене на автомобили с течаща вода - тези дейности могат да се извършват само с кофи с вода.