Моряк оцеля пет часа в Средиземно море

Новини
16:21 - 18 Август 2024
1749
Моряк оцеля пет часа в Средиземно море

Човек се пребори за живота си, след като падна от кораб в морето.

Моряк благодари на щастливата си звезда, че е бил спасен без наранявания от тъмните води на Източното Средиземноморие рано тази сутрин, почти пет часа след като е паднал от 18 метра височина от търговски кораб, предаде АП, цитирана от БТА.

Кипърските власти посочиха, че 24-годишният ливанец не е имал нужда от медицинска помощ, след като е бил изваден от морето от кораба "НИВИН", превозващ превозни средства и плаващ под панамски флаг.

Командир Андреас Хараламбидис, ръководител на кипърския Център за издирване и спасяване, каза, че хеликоптер е бил изпратен на 185 километра югоизточно от острова малко след залез, когато "НИВИН" е изпратил сигнал за помощ, защото член на екипажа е паднал зад борда.

Хеликоптерът, който бе екипиран със сензори за топлина при издирване по тъмно, не е могъл да локализира моряка след обхождане на зона от 25 квадратни километра в продължение на почти час. Хеликоптерът се е върнал до базата за зареждане на гориво. Междувременно кипърските власти са подали до НИВИН потенциалното местоположение на моряка, използвайки компютърни модели, които вземат предвид преобладаващите морски течения в района по това време.

Докато корабът претърсвал района през нощта, екипажът чул моряка, викащ за помощ, и успял да го изтегли.

Хараламбидис посочи, че разследването на причината за падането на мъжа във водата е отговорност на нацията, под чийто флаг плава корабът.