Мощите на Патриарх Евтимий идват в "Св. Александър Невски"

Светите останки ще бъдат пренесени от Бачковския манастир

Новини
17:37 - 28 Юни 2024
2544
Мощите на Патриарх Евтимий идват в "Св. Александър Невски"

Утре в 8:30 ч., с благословението на Св. Синода на БПЦ, раката със светите мощи на св. Патриарх Евтимий Търновски, ще бъде изнесена от манастира и пренесена от Бачковския манастир до катедралния синодален храм „Св. Александър Невски". Там благодатните мощи на светеца ще бъдат изложени за благословение, духовна приемственост и утвърждаване на новоизбрания български първойерарх. Това съобщи Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири, който лично ще донесе мощите.

Те ще бъдат покрити със средновековна сребърно-златно везана плащаница, достояние на музейната сбирка на Бачковския манастир.

Пребиваването на мощите на последния първосветител на Втората българска държава в столицата, е и благодатна възможност за всеки православен християнин да влезе в молитвено общение с древнопросиялия патриарх български и получи небесната му благословия и застъпничество.

В Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" мощите ще бъдат посрещнати в 11 часа.

Светинята ще бъде поставена до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният Български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се осъществи на 1 юли, понеделник в Патриаршеската катедрала, съобщава Св. Синод.