Москва обяви Фондацията на Клуни за „нежелана“ организация

Актьорът работи усърдно за дискредитирането на Русия, твърдят тамошните власти

САЩ
12:23 - 19 Август 2024
1213
Москва обяви Фондацията на Клуни за „нежелана“ организация

Руската прокуратура обяви Фондация "Клуни за справедливост", основана от американския актьор Джордж Клуни и съпругата му Амал Клуни, за „нежелана“ организация заради работата й с „холивудски размах“ за дискредитиране на Москва, предаде Ройтерс.

Етикетът „нежелана“ е поставен на десетки чуждестранни организации, откакто Москва започна да използва това класифициране през 2015 г., и на практика всъщност ги забранява, отбелязва Ройтерс.

„Фондацията работи с холивудски размах за дискредитиране на Русия“, заяви Генералната прокуратура в съобщение в социалната платформа „Телеграм“, без да предоставя доказателства.

Тя „активно подкрепя напуснали страната лъжепатриоти, участници в забранени екстремистки групи и терористични организации“, посочи прокуратурата, цитирана от ТАСС.

„Под прикритието на хуманитарни идеи“ организацията насърчава инициативи за наказателно преследване на висшето ръководство на Москва и публично разпространява негативни оценки на руското законодателство за чуждестранните агенти и НПО, допълни тя.

Фондацията не е отговорила до момента на молбата за коментар на Ройтерс.

Освен организациите с нестопанска цел, в списъка на нежеланите организации в Русия са включени и медии, политически, културни и религиозни групи, които според Москва представляват заплаха за сигурността на страната.