Москва скочи срещу изказването за "язвителен пропагандатор"

Така представителят на Канада в ООН описа убития преди дни руснак Владлен Татарски

Новини
13:24 - 08 Април 2023
4103
Москва скочи срещу изказването за "язвителен пропагандатор"

Москва официално изрази своето несъгласие пред Отава, след като постоянният представител на Канада в ООН описа убит руски блогър като "язвителен пропагандатор" и подстрекател към омраза, съобщи Ройтерс, като цитира руското министерство на външните работи.

Постоянният представител на Канада в ООН Боб Рей направи това изказване, след като Владлен Татарски - поддръжник на руската военна кампания в Украйна, беше убит при бомбен взрив в Санкт Петербург миналата неделя.

В изявление руското външно министерство заяви, че е привикало високопоставен канадски дипломат, за да протестира остро срещу коментарите на Рей, които определи като "поредната проява на русофобия, подклаждана от Канада".

Либералното правителство на министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо е един от най-гласовитите поддръжници на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Рей отправи своя коментар, след като руската мисия в ООН се оплака, че западните медии и международни организации не са реагирали на убийството на Владлен Татарски, когато определи като журналист.

"Той не беше "журналист". Той беше язвителен пропагандист, разпространител на омраза и дезинформация с криминално досие. Руските журналисти са или в изгнание, или в затвора", написа тогава Рей в "Туитър".

Руските следователи повдигнаха обвинение на Даря Трепова, 26-годишна жителка на Санкт Петербург, за тероризъм във връзка с убийството на Татарски, припомня Ройтерс. Руското министерство на здравеопазването отбеляза, че при взрива са пострадали още 42 души.