Мразовито време ни чака днес

Жълт код за студ в 25 области на страната

Актуални новини
08:45 - 08 Февруари 2023
1809
Мразовито време ни чака днес

Днес ще се задържи предимно облачно и на места в Североизточна, Централна Северна България и планинските райони ще превали сняг. По-значителни разкъсвания на облачността до предимно слънчево ще има в Югозападна България. Ще духа до умерен, в Източна България временно силен вятър от север-североизток. 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава предупреждение от първа степен - жълт код, за студено време в 25 области от страната. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Максималните температури в повечето райони на страната ще са под 0 градуса, а в областите Благоевград, Перник и Кюстендил ще има минимални температури под минус 10 градуса. Без жълт код за отрицателни температури са само областите: Кърджали, Хасково и Ямбол.

По Черноморието ще бъде ветровито с умерен и силен вятър от север-североизток. Ще бъде предимно облачно и на отделни места ще превали слаб сняг. Максималните температури ще са 1°-2°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.  
  
Над планините облачността ще бъде значителна и на много места ще има превалявания от сняг, по-значителни в Централна Стара планина. Ще духа умерен и силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 7°, на 2000 метра - около минус 14°.      
      
В четвъртък от запад на изток облачността ще намалее, до вечерта над по-голямата част от страната до изясняване. В Източна България североизточният вятър ще отслабне до умерен, но там през по-голямата част от деня облачността ще остане значителна и на отделни места ще превалява слаб сняг. 

В петък ще преобладава слънчево време. Вятърът за кратко ще е от юг, слаб, а вечерта - вече северозападен. Сутрин ще е студено, с минимални температури на отделни места до минус 10° - минус 12°, дневните много бавно ще започнат да се повишават и максималните ще са предимно между минус 1° и 4°.