Мускатовa палачинка с ябълки на фурна
за 2 порции, 30 мин
Продукти
2 яйца
120 г брашно
200 мл прясно мляко
30 г захар
2 щипки индийско орехче
1 щипка сол
2 ябълки
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л. масло
2 ч.л. кафява захар
пудра захар за поръсване
Приготвяне
Разбъркват се брашното, прясното мляко, 10 г от захарта, жълтъците, индийското орехчех и щипката сол. Оставя се да престои иколо за 10 мин.
Белтъците се разбиват на сняг, като постепенно се добавя останалата захар. Прибавят се в тестото с леко разбъркване.
Ябълките се срязват на четири, изчиства се семето и се нарязват на полумесеци. Веднага се поливат с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
Маслото се разтопява до пяна в 2 по-малки тавички или една голяма. Подреждат се ябълките, поръсват се с кафявата захар и се запичат в сила фурна до златисто кафяво около 2 мин.
Изсипва се тестото и се пече в умерена фурна около 10 мин.
Палачинките се изваждат и горещи се поръсват с пудра захар.
Може да се поднеста с бита сметана, овкусена по избор с листенца маточина, мента, лимонена трева или настъргана лимонова кора.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.