Мутафова простила на Коканова, че се любила с мъжа й Нейчо Попов

Легенди
15:00 - 03 Юни 2020
41401
Мутафова простила на Коканова, че се любила с мъжа й Нейчо Попов

Стоянка Мутафова простила на Невена Коканова, че по-младата й колежка имала кратка любовна авантюра с мъжа й Нейчо Попов, разказа пред Lupa.bg източник от арт средите. Повод да припомни тази история е 20-та годишнина от смъртта на Невена Коканова, която се навършва на 3 юни. При това идеята е да се покаже, че и двете актриси били на особена висота и не само запази добрите си колегиални и дори приятелски отношения, но станали още по-близки. Мутафова надживя Коканова с 19 години и до последния си дъх твърдеше, че Нейчо Попов е голямата й любов, а Невена е била най-добрата й приятелка.

Иначе Госпожа Стихийно бедствие разбрала за забежката на мъжа си с доста по-младата и красива Коканова, но не устроила грандиозен скандал и не поискала развод. Нещо повече – гордата Мутафова решила да си затвори очите и дори да прояви благородство – да не се заяжда със съперницата си. Единственото, което Мутафова казала на Коканова било: „Защо бе, Венче?“

Коканова и Попов се впуснали в романтично увлечение по време на снимките на филма „Мъже в командировка“ в края на 60-те години г. Любопитното е, че екранната им любов, която е само платонична, се пренася реално в живота.

Героят на Нейчо Попов - инспектор Кантарев си загубва ума по младата сервитьорка Данчето във филма "Мъже в командировка"

Във филма на режисьорите Гриша Островски и Тодор Стоянов Невена е в ролята на от красивата млада сервитьорка Данчето, а Нейчо Попов играе финансовия инспектор Кантарев, застаряващият вече мъж, привлечен от сервитьорката. Той започва да мечтае за любовна авантюра с нея. Тя го поканва у дома си, където го запознава със съпруга си, и Кантарев осъзнава, че Данчето вижда в негово лице само бившия си учител, към когото изпитва най-добри чувства. За разлика от киното обаче в живота Невена Коканова и Нейчо Попов се радват на взаимност в любовта, въпреки че по това време са щастливо женени. Тя е омъжена за един от режисьорите на „На всеки километър“ Любомир Шарланджиев, той – за голямата Стоянка Мутафова. Нейчо Попов, който е един от основателите на Сатиричния театър, е с 14 години по-възрастен от Коканова.

Мутафова и Коканова в гримьорната на Сатиричния театър

В края на 60-те тя вече си е извоювала славата на най-красивата и талантлива българска актриса и на гранд дама на българското кино. Тогава тя вече е голямо име в Седмото изкуство. Изиграла е запомнящи се роли в "Тютюн", "Крадецът на праскови", "Бъди щастлива, Ани!", "С дъх на бадеми", "Отклонение", "Инспекторът и нощта". Силата на Мутафова пък е театърът. Там тя е в истинската си стихия. Нейчо Попов пък е от стожерите на Сатиричния театър - освен великолепен актьор, той е и режисьор на редица спектакли.

Стоянка Мутафова казваше, че Нейчо Попов е голямата й любов

Съдбата отрежда на двете актриси – звезди на Сатиричния театър сходна съдба – и двете остават вдовици твърде млади и губят съпрузите. И Нейчо Попов, и Любомир Шарланджиев умират от инфаркт преди да навършат 50 години. Мъжът на Стоянка Мутафова умира през 1974 г., а съпругът на Коканова го последва 5 години по-късно. Нито Стоянка, нито Невена минават отново под венчилото.

Стоянка Мутафова и Нейчо Попов в "Баня" на сцената на Сатиричния театър (1956)

В последните години от живота си, вече прехвърлила 90-те, Стоянка Мутафова публично потвърди, че мъжът й е имал романтична връзка с Коканова. Възрастната актриса обаче добави, че не му се сърдила много, а на Невена, която била голяма любовчийка, простила с времето.

Не беше суетна, не се гримираше в живота, не искаше да я възприемат само като красавица, казваше Стоянка Мутафова за най-добрата си приятелка.

"Тя беше съвсем младичка, когато дойде от Русе в Сатирата. Чувала бях за нея, но не я бях виждала. Дойде с мъжа си – Шарлето (режисьорът Любомир Шарланджиев - б.р.) Когато я видях, и двете усетихме, че ще станем близки. Просто не мога да ви обясня как. То - младо, дете до мен, аз - възрастна вече артистка. Само казах: „Ох, тя била много хубава, бе, много красива!” А тя така се смути. Не беше никак суетна. Нейната красота не я впечатляваше изобщо. Нали знаеш какви тънки крачета имаше, почна да ги преплита от притеснение. Аз разбрах и викам: „Няма да говорим за това.” Беше с една такава русолявичка, къса косичка и нещо стана – какво, не знам, от тогава не сме се разделяли... до смъртта й", сподели преди години Мутафова в интервю за журналиста Георги Тошев.

Госпожа Стихийно бедствие се изповядва, че Коканова била по-мъдра от нея. "Давала ми е много верни и правилни съвети. И беше отличен приятел. Знаеше какво е почтеност и какво е предателство. Никога не можеше да предаде човек. Ние, артистите, сме хора, които лесно се поддават и на туй, и на онуй. Славата ни гони. Пък и не е лесно да удържиш на изкушението. Невена никога не му се поддаде и не легна на славата си. Абсолютно никога", каза Мутафова в интервюто си за Георги Тошев. Според нея режисьорите са се възползвали от хубавото лице на Невена и камерата я е обичала.

Невена Коканова и Любомир Шарланджиев във времето, когато се залюбват

"Изчете целия Платон, Аристотел... Изобщо винаги имаше интерес към сериозното. Но и към смешното. Хората не знаеха и винаги я приемаха като икона. Просто да се прекръстиш пред нея. А тя в себе си съдържаше всичко и за това беше интересна. Много щуротии сме правили с нея. Един път в Балчик на един покрив на вилата, която ни бяха дали за почивка, седяхме по бански. И като му ударихме един танц, пуснахме музика... На другия ден цял Балчик възмутен, че това било разврат. Купонджийка беше Невена, обичаше живота и му се радваше", разказа Стоянка Мутафова за голямата си приятелка.


До края на дните си Госпожа Стихийно бедствие твърдеше, че в чекмеджето до главата си държи две скъпи снимки - на съпруга си Нейчо Попов и на Невена Коканова. И само на тях се е молила да я закрилят от горе през годините.