Музика на Адолф Адам звучи в София след столетна забрава

Култура
14:51 - 22 Февруари 2024
1306
Музика на Адолф Адам звучи в София след столетна забрава

Шотландско-италианският диригент Дарио Салви, който е посветил голяма част от времето си на откриването на забравени шедьоври, връща музиката на Адолф Адам на концертния подиум. Той отново избира Софийската филхармония, за да представи музиката на балета „Гризелдис или Петте сетива". Събитието е тази вечер в зала „България“, за първи път след вековна забрава.

Солист на вечерта е сопраното Мария Йелич. Специално участие ще вземе и Националният филхармоничен хор.

След миналогодишното издание на „Орфа“ (1852) от лейбъла Naxos, Софийската филхармония и Дарио Салви отново представят, за първи път в съвременната история, творчеството на Адолф Адам. Балетът-пантомима в три действия и пет картини „Гризелдис или Петте сетива“ (Griseldis, ou Les Cinq Sens) е една от най-големите негови композиции.

В оркестрацията Адам добавя женски глас, тананикащ хор, хармониум и много ранна поява на бас кларинет. Световната премиера представя оригиналната ръкописна партитура, съхранявана в трезорите на Националната библиотека на Франция. Тя включва всичките сцени от първото ѝ изпълнение на 16 февруари 1848 в театъра на кралската академия, в Париж. В ролята на принц Елфрид танцува прочутият Петипа. В първите две години след създаването му, балетът е изпълнен 13 пъти.

В „Гризелдис“ действието се развива в Бохемия и Молдова. Сюжетът представя копнежа на принц Елфрид по непозната любима. 

Адолф Адам, роден на 24 юли 1803 г. в Париж, е известен със своите музикално-сценични творби. Днес най-изпълнявани са неговите романтични балети „Жизел“ (1841) и „Корсар (1856), както и комичните му опери „Пощальонът от Лонжюмо“ (1836) и „Ако бях цар“ (1852). Автор е на много популярната коледна песен „Cantique de Noël“, на английски „O Holy Night“ („О, свята нощ“). 

Автор е на около 50 музикално-сценични творби, включително на 14 балета, от които 5 все още липсват.

Дарио Салви е роден в Бреша, Северна Италия, пред 1975 г. Налага се бързо ато диригент на музикално-театралната сцена, в жанровете на операта, балета и оперетата. Получава образованието си в Италия и Великобритания. Учи сопранов саксофон към филхармонията „Санта Чечилия", след което практикува като саксофонист и кларинетист - изпълнител и аранжор на свободна практика. Едновременно с това, свири професионално бас-китара в различни оркестри. Заема длъжността музикален директор на Алпийските войски на италианската армия. Същевременно е офицер в кралския полк на Шотландия.

Завършва бакалавърска степен по приложна психология в университета в Дерби, Великобритания (2011), магистърска степен по дирижиране от университета на Източна Англия (2012). Паралелно работи като асистент-диригент и аранжор на камерния оркестър „Англия" и основава Imperial Vienna Orchestra, специализиран в изпълнението на виенска музика.