Музиката на Немския коледен базар - незаконна

"Музикаутор" сезира институциите, че празничните пазари не плащат авторски права

Култура
13:03 - 02 Декември 2021
2494
Музиката на Немския коледен базар - незаконна

Нито един от коледните базари, открити в София и в другите градове в страната, не са сключили договори за уреждане на авторските права за музиката и не са заплатили възнаграждения за авторите, се казва в позиция на "Музикаутор".

По този повод организацията на композитори и автори е изпратила днес сигнал до Министерство на културата, с който иска да бъдат проверени и, при установени нарушения, да бъдат съставени актове на организаторите на "Немски Коледен базар София" и "Коледен базар "Капана".

"Музикаутор" е информирал и Столичната община, че на нейна територия се организират събития в нарушение на закона. Според "Музикаутор" това трябва да бъде ясен сигнал за всички, които организират коледни базари без надлежния музикален лиценз.

Според данните на "Музикаутор" това е масов проблем и, ако миналата година все пак някои от организаторите са уреждали правата за музиката, то тази година нито един организатор на коледен базар в България не е изпълнил законовото си задължение. В същото време, музиката има основна роля, носейки коледно настроение за посетителите и оборот на всички търговци, които предлагат продукти и услуги в рамките на коледните базари, посочват от "Музикаутор".

"Подобно отношение към авторите на музика граничи с цинизъм, като се има предвид, че за коледен базар с до 2000 посетители на ден ставката по тарифата е 75 лева на ден", коментира изпълнителният директор на организацията Иван Димитров.

По думите му, за разлика от България, в Германия е практически невъзможно да се организира подобно мероприятие, ако не са уредени правата за музиката. Ето защо "Музикаутор" е пуснал нарочен сигнал и към посолството на Германия, като го информира за ситуацията с "Немски Коледен базар София".