МВР награди участници в издирването на Сашко от Перник (СНИМКА)

Общество
12:10 - 20 Декември 2022
1164
МВР награди участници в издирването на Сашко от Перник (СНИМКА)

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев награди полицаи и доброволци, участвали в издирването на 11-годишния Сашко от Перник.

Момчето и баща му пристигнаха за церемонията в сградата на министерството.

В безпрецедентната акция по издирването участваха полицаи, планински спасители, водолази и много доброволци.

"Едни от най-хубавите дни, които изживях, е да мога да го хвана за ръка. Беше плод на работата на много хора. Изключителен пример, как обединени, желаещи да помогнат на едно момченце и баща му, успяхме да се поздравим с най-важното, да го намерим жив и здрав, днес да е с нас", каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

При случаи с изчезнали деца ще се работи по нова процедура, която предстои да бъде приета. Главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че новият план за действие е изработен след операцията по издирването на малкия Александър от град Перник, който бе открит в гората след като повече от седмица бе в неизвестност. Тодоров обясни, че стъпките, които ще се следват от сега нататък, събират в себе си предложения от различни институции и взимат предвид пропуски от операцията по издирването на Сашко.

Сашко изчезна на 11 ноември следобед при разходка в местната планина Голо бърдо. Той бе открит в добро здраве в труднодостъпна местност край радомирското село Червена могила след почти девет дни издирване и безпрецедентна акция на полиция, планински спасители и доброволци. След откриването му, момчето беше транспортирано в „Пирогов“, където му направиха всички необходими изследвания. 

Снимка: Светломир Стоянов