На 4 ноември гласуват новото румънско правителство

Най-малко 233 народни представители трябва да гласуват "за" правителството на Лудовик Орбан

Свят
14:42 - 28 Октомври 2019
1118
На 4 ноември гласуват новото румънско правителство

Съвместното заседание на двете камари на румънския парламент, на което ще бъде гласувано новото правителство начело с лидера на Национално-либералната партия Лудовик Орбан, ще се състои в понеделник, 4 ноември, предаде агенция Аджерпрес.

Изслушванията на кандидатите за министри от специализираните комисии ще се проведат утре и вдругиден, реши днес ръководството на румънския парламент, предава БТА.

Председателят на Сената Теодор Мелешкану уточни, че изслушванията са насрочени от 9,00 ч. във вторник и в сряда, а заседанието на парламента за гласуване състава и програмата на новото правителство е насрочено за 14,00 ч. в понеделник, 4 ноември.

Предложеният за премиер Лудовик Орбан внесе миналата седмица в парламента списъка с министри и програмата за управление. Правителството на Орбан включва 16 министерства и един вицепремиерски пост, за който е предложена Ралука Туркан, бивш лидер на либералите. За министър на финансите е номиниран Флорин Къцу, за министър на вътрешните работи - Марчел Вела, а за министър на външните работи - Богдан Ауреску. Каталин Предою е предложен за министър на правосъдието - пост, който той заемаше в периода 2008-2012 г. Началникът на генералния щаб на румънската армия генерал Николае Чука е номиниран за министър на отбраната.

Най-малко 233 народни представители трябва да гласуват "за" правителството на Лудовик Орбан, за да встъпи то в длъжност. Лявото правителство на Виорика Дънчила падна от власт с вот на недоверие на 10 октомври.