На 70 проф. Пимпирев сбъдна мечтата си - български кораб стига до Антарктида

Ученият е първият българин, развял трибагреника на Южния полюс

Личности
11:40 - 13 Февруари 2023
5550
На 70 проф. Пимпирев сбъдна мечтата си - български кораб стига до Антарктида

Днес своя юбилей празнува проф. Христо Пимпирев – човекът поставил България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолираното място в света. Това е приключение, започнало преди 35 години. Днес, благодарение на него страната ни се нарежда сред 29-те с право на глас в Антарктическото правителство и е една от малкото със своя полярна база и собствен научно изследователски кораб, който в момента извършва първото си плаване на път към Ледения континент, споделят от Българския антарктически институт, чийто създател и председател е проф. Пимпирев.

"Христо Пимпирев е човек, посветил живота си на покоряването и изследването на този континент, който както сам го нарича е принадлежи на бъдещето и на младите. Човек, превърнал Антарктида в национална кауза, с която всички се гордеем. Човек, който сбъдвайки своята мечта я превърна в мечта и кауза на много българи.

Човекът - емблема на българската наука в Антарктида, а неговото дело е пример за това как ентусиазмът и последователността на усилията сбъдват големите мечти. Онези мечти, които прекрачват националните граници и оставят следа не само сърцата на своите съмишленици, приятели и последователи. Човек приятел, началник, сътрапезник, изповедник, съекипник – един от нас! Честит рожден ден, професор Пимпирев! Честит рожден ден, скъпи Ицо! Нека неуморният ти изследователски дух продължава да те води напред в покоряване на непокореното. Благодарим за гордостта, която ни даряваш!", пожелават колегите му от Българския антарктически институт.

И така на 70 години геологът сбъдна мечтата си - български кораб да плава до Антарктида. В неделя военният научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” навлезе в най-широкия пролив в света – Дрейк, а днес се очаква да достигне Южния залив на остров Ливингстън и антарктическа база “Св. Климент Охридски”. 

Христо Пимпирев е дългогодишен преподавател в Софийския университет, любимец е на студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където е професор по геология.

Той е учредител и председател на Българския антарктически институт от 1993 г., директор е и на Националния център за полярни изследвания от 2007 г. Участвал е в научни експедиции в Непалските Хималаи, в Китай, в проект за търсене на злато във Виетнам, в научни изследвания в колумбийските Анди, в канадско-българска експедиция на остров в Канадска Арктика.

За пръв път проф. Пимпирев стъпва на Белия континент през 1978 г. като част от състава на британската антарктическа експедиция. Десет години по-късно той участва в Първата национална антарктическа експедиция. Известният учен е и първият българин, развял българското знаме на Южния полюс – на 8 януари 2013 г.

Проф. Пимпирев стъпва на най-южната точка на планетата като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот. Пимпирев връх на остров Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на остров Ливингстън и в архипелага Южни Шетландски острови, Антарктика носят името на професора.

В края на декември 2022 г. преди отплаването на кораба "Св. св. Кирил и Методий" полярник номер 1 даде специално интервю за Lupa.bg, в което разказа за мечтата си повече да не сме полярни стопаджии и да имаме собствен кораб, който да вози българските учени до Ледения континент. Интервюто с проф. Христо Пимпирев може да прочетете тук.