На червено: Бюджетният дефицит достигна 1 млрд. лева

Актуални новини
14:01 - 02 Август 2024
933
На червено: Бюджетният дефицит достигна 1 млрд. лева

В края на юли бюджетният дефицит е достигнал 1 млрд лева. Това показват оценките на Министерството на финанстите. 

Положението не изглежда добре -  в началото на месеца бе отчетено, че "консолидираната фискална програма" е на червено "само" с 600 млн. лева, което значи, че дефицитът застрашително бързо расте.

За сравнение миналата година по същото време пак имаше превишение на приходите над разходите, но то бе двойно по-малко - 500 млн. лева.

"Данъчните и осигурителните приходи нарастват номинално спрямо същия период на 2023 г. с устойчиви темпове, докато при неданъчните приходи се очертава изоставане и спрямо плана за годината, и спрямо предходната година", обясняват от МФ. И посочват, че изоставането е най-вече в приходите от дивиденти от държавните предприятия и от продажба на квоти за парникови газове.

За първите седем месеца на 2023 г. са постъпили над 1,5 млрд. лв., от дивидиденти, а сега - едва  84 млн. лв. Огромната разлика се дължи на едно преедприятие - Български енергиен холдинг. БЕХ миналата година разпредели и внесе дивидент върху печалбата си, а сега не е. 

Приходите, помощите и даренията в хазната за седемге месеца се очаква да достигват близо 40.9 млрд. лв., което е 54,3 % от годишните разчети. Това е ръст с 3,3 млрд. лв. (8,9 на сто), на годишва база.

Разходите възлизат на 41.9 млрд. лева. - 51.3% от годишните разчети. В сравнение със същия период на миналата година има ръст н пенсиите, които бяха увеличени през юли 2023 и през  юли т.г., припомнят от МФ. Освен това има и повишение на заплатите в държавния сектор.