На Гергьовден митрополит Антоний призова: Не се изкушавайте от дявола!

Общество
15:45 - 06 Май 2019
10809
На Гергьовден митрополит Антоний призова: Не се изкушавайте от дявола!

„Не се изкушавайте от дявола, останете верни на Христа”, призова Западноевропейският митрополит Антоний в своята празнична проповед навръх Гергьовден в ротондата „Свети Георги” в София. Владиката отслужи и Архиерейска света Литургия по случай големия християнски празник, както и по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Дядо Антоний отбеляза, че празникът на Св. Великомъченик Георги Победоносец, чиято памет честваме днес, е свързан с героизма, подвига и най-вече себежертвата на всички смели войни, които са паднали в името на своята родина.


„Свети Георги Победоносец е бил велик воин, той се почита като покровител на всички воини. Затова и ролята на духовенството в Българската армия всякога е било водещо и важно, защото те са били онези, които са давали искрата на мъжество чрез богословията, поддържали са духа, били са пазители на правдата, на любовта и на мира. Днешният празник е празник на мъжеството на доблестта и на родолюбието”, каза Западно и Средноевропейският владика и се обърна към всички  с „Христос Воскресе!”, а православните му отвърнаха с „Воистина Воскресе!” С пасхалния поздрав християните се поздравяват 40 дни след Великден.


Архиереят изтъкна също, че само истинската вяра в Христос може да ни спаси от изкушенията и призова православните българи да търсят сила и упование само в християнството.

Древната малка църква не може да събере всички желаещи да чуят мъдрите слова на дядо Антоний. Всички миряни, които дойдоха обаче, получиха неговата благословия, както и нафора.


След това облечен в празнична златисто-синя мантия и корона и митрополитски жезъл в ръка владиката поведе литийно шествие с иконата на Свети Георги Победоносец. 


Председателят на църковното настоятелство на ротондата отец Йоан Куков пък освети курбана в двора на черквата и поръси за здраве всички присъстващи.


Снимки: Агнес Методиева

Ето и още снимки от Архиерейската света литургия в ротондата "Свети Георги":