На първо четене в комисия: Да се отложат новите правила за такса смет

Политика
16:38 - 12 Септември 2024
836
На първо четене в комисия: Да се отложат новите правила за такса смет

Комисията по бюджет и финаси в парламента прие на първо четене предложението на ГЕРБ да се отложи с една година новият механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци на принципа: "Замърсителят плаща". Промените в Закона за местните данъци и такси трябва да влязат в сила от 1-ви януари 2025 година и ако бъдат отложени, България ще подлежи на санкции от страна на Европейската комисия, предупредиха от Министерството на финансите.


С промените в закона такса смет за населението ще скочи между 3 и 10 пъти. Необходима е широка разяснителна кампания и създаване на система за обмен на данни между институциите, мотивира искането за отлагане на промените Теменужка Петкова: 

"Общинските администрации не са готови за въвеждане на този нов механизъм. Подходът ще бъде съвсем различен. Тези такси ще скочат значително. Наред с това правим предложение този ресурс да остане на разположение на общините в рамките на годината, а да не се налага да бъдат превеждани в РИОСВ и след това да бъдат теглени от съответните местни бюджети".

От Министерството на финансите съобщиха, че са готови с наредбата, която е съобразена с европейските изисквания и правила на принципа: "Замърсителят плаща". 

Ако народните представители решат да отложат влизането в сила на промените, министерството ще съдейства за пълната готовност на общините, заяви Жени Начева, но предупреди за процедура по нарушения от страна на Европейската комисия: 

"Възможно е да бъдат наложени санкции на страната. Подчертаваме още веднъж нашата готовност за пълно съдействие, така че процесът по прилагане на приетите разпоредби да не се забавя или отлага допълнително".