На плаж на 11 юли? В Гърция гласуваме, по Черноморието - не

Всеки българин участва във вота в която и да е секция в чужбина с документ за самоличност

Политика
11:19 - 08 Май 2021
5087
На плаж на 11 юли? В Гърция гласуваме, по Черноморието - не

Предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 11 юли – времето на активния отпускарски сезон. Според изборното законодателство всички българи в чужбина могат да гласуват на всяко място, където има разкрита изборна секция, без да подават предварително заявление.

В България освен по постоянен, може да са гласува по настоящ адрес, като заявление обаче се подава най-късно две седмици преди изборния ден.

Така например почиващите в Гърция българи ще могат да участват във вота с документ за самоличност във всяка разкрита там секция, а по Черноморието - не. Освен в случаите на настоящ адрес и подадено предварително заявление, възмущава се с право „Дневник”.

След последните промени в Изборния кодекс в секциите с над 300 избиратели в чужбина също ще се гласува само с машини, като има мнение, че това значи, че ще стана по-бавно.

Разкриването им обаче се очаква да бъде по-лесно - намалява се броят на необходимите заявления и отпада ограничението от 35 секции в страни извън ЕС.

Заради противоречие в законодателство има тълкувания дали могат да са извън дипломатически служби, но се очаква Централната избирателна комисия да реши в полза на повече секции зад граница. Всеки българин може да гласува в която и да е секция в чужбина, като представи документ за самоличност.

На тези избори българите в страната ще могат по-лесно да заявят гласуване по настоящ адрес, ако имат такъв. Заявленията ще се подават онлайн към ГРАО, а не - в съответната община. Гласуването по настоящ адрес обаче е единствената възможност за гласуване на друго място в страната.

Поставените под карантина заради коронавирус ще могат да гласуват с подвижна урна на мястото, в което са карантинирани.