На принципа „не ни пука за клиента”: Сладкарници мамят с цените

Обявявят цена на парче, а цифрата е за 100 грама

Общество
11:22 - 25 Декември 2022
16078
На принципа „не ни пука за клиента”: Сладкарници мамят с цените

В тон с практиката „карай през просото”, пък клиентите да плащат и да мълчат, действат немалко кафенета, сладкарници и всякакви заведения. Заради явно увеличените наеми, бистрата, особено кварталните, вадят от ръкава всякакви трикове и подвеждат клиентите с цените на сладкишите и тортите.

В някои сладкарници в София, за да заблудят клиентите, търговците са  наслагали етикети с доста примамливи цени на фона на високата инфлация. Заради иначе обявените високи цени на сладките вкусотии, така безспорно се събират повече любители на лакомствата. Цените на тортите изглеждат повече от приемливи – 3-4 лева на парче, което е направо евтино в сравнение с повечето претенциозни места, където бройката върви по 6 до 8 лева минимум.   

Следва обаче изненада, и то по стар обичай, когато стигнете до касата. Защото при плащането се оказва, че всъщност цифрите на сладкишите не са на парче, а на 100 грама.

На ядосаните клиенти, които се оказва, че трябва да платят два или три пъти повече пари, отколкото са си приготвили, продавачите обясняват, че всъщност уточнението за грамажа е отбелязано на етикета. Да, но с миниаткюрни цифри, които не се забелязват, още повече, че парчетата торта и сладкиши са разделени на порции и всеки остава с впечатлението, че цената важи за парче.

Така парче чийзкейк се оказва, че струва 8, а не 3 лева, квадратче баклава - 5,50, а не 2,50 лв., тирамисуто пък е 6, вместо 3,50.

Очевидно е намерението на търговците да подведат хората с ниските цифри, изписани на етикетите и отделените парчета от сладкишите и само наивник би се вързал, че всичко е коректно. Защото при цена на грамаж, нормално е  клиентът да избере колко грама би искал да купи и консумира. При предварително разграфените късове е ясно, че почти всеки купувач би се заблудил.

В крайна сметка, имайте предвид тази нелоялна търговска практика и гледайте добре какво пише на етикета, ако трябва питайте дали цифрата важи за парче или на грамаж. Така поне ще сте сигурни какво ще платите на касата. Освен това, преди да влезете в кафенето, огледайте масите. Ако е подозрително празно, значи цените са твърде високи.