На "Графа": Оправяме се и без техника

Шефът на авиобазата разкри, че вече се гради новата писта за F-16

Общество
16:05 - 16 Януари 2023
2958
На "Графа": Оправяме се и без техника

Авиобаза "Граф Игнатиево" декларира справяне с предизвикателствата от изминалата година и успешно осигуряване на мисията "Еър полисинг", макар и с техника от чужбина заради недостатъчния летателен ресурс на родната. В годишния си отчет командирът на "Графа" ген. Николай Русев отбеляза трудностите пред личния състав и разкри, че ремонтът на авиобазата върви по план, като вече започнало и същинското изграждане на пистата, която трябва да приеме първите F-16, сглобени за ВВС в новия завод на "Локхийд Мартин" в Южна Каролина, САЩ след 2 години.

„Въпреки всички трудности на пътя ни, планираните и допълнително поставени задачи бяха изпълнени успешно благодарение на знанията, уменията, опита, ентусиазма и усърдието на целия личен състав. Катализатори за ефективността на авиобазата бяха както добрата организация, създадена от командирите и началниците от всички степени, така и оказаната подкрепа и разбиране от командването на ВВС", казва ген. Русев.

Основна цел пред 3 аб през 2022 г. беше поддържане и усъвършенстване на летателната подготовка за изпълнение на поставените основни задачи, при гарантирана безопасност и оптимално използване на разполагаемите ресурси. Приоритетна бе подготовката за носене на бойно дежурство по Air Policing, възстановяване, поддържане и повишаване нивото на летателната подготовка чрез участие в международни и национални летателни тренировки и учения и не на последно място – подготовката на млад летателен състав, казва още той. 

Но признава, че е налице и крайно тревожна прогресиращата тенденция за свръхнатовареност и ресурсна ограниченост, която се отразява на нальота и броя на подготвените летци за бойно дежурство. Бригаден генерал Русев бе категоричен, че непрекъснатото дежурство по Air Policing винаги е било и ще бъде основен приоритет на авиобазата.

„Да, не разполагахме с изобилие от ресурси през годината, но успяхме да оползотворим максимално това което имахме. Целта бе насочена към реалната подготовка, в интерес на поддържането и усъвършенстването на бойно дежурство. А то се носеше без прекъсване, с основен фокус – безопасността.”

Осигуряването на летателната подготовка във всичките и аспекти е неизменна част в дейността на базата. Въпреки ресурсната неосигуреност, инженерно-техническия, логистичния и КИН състав, не допуснаха, по тяхна вина, да се провали нито една поставена задача пред авиобазата. През изминалата година авиобазата се сблъска директно и с предизвикателствата съпътстващи превъоръжаването с нов самолет, а именно подготовката и адаптирането на инфраструктурата.

„Продължи модернизацията на авиобазата, като вече не сме само на етапа „Разрушаване“, а започна и изграждането на нови съоръжения в района на летището.”, отбеляза бригаден генерал Русев. Командирът на авиобазата не пропусна да благодари отново на целия личен състав за преодоляването на едно от най-важните предизвикателства през годината – пребазирането на авиационна техника на летище Пловдив за водене на регулярна летателна дейност и носене на бойно дежурство.

„Работата, която беше свършена за да може да оперираме от друго летище бе развита в различни направления, всяко от които изправно пред редица трудности и особености. Но факт е, че със задружни усилия, въпреки обективни, а и не само, проблеми, успяхме във времена на дефицит и лишения да направим така че в момента да изпълняваме задълженията си от две летища.”