На вниманието на протестърите: В щата Юта дават доживот за червена боя по сграда

Общество
22:00 - 21 Август 2020
3187
На вниманието на протестърите: В щата Юта дават доживот за червена боя по сграда

В сряда от Районната прокуратура в София обявиха, че 23-годишен мъж е задържан за хвърлянето на червена боя по фасадата на Съдебната палата. Точно по същото време медиите в САЩ съобщиха, че в щата Юта за пръскане с червена боя по сградата на местната прокуратура е повдигнато обвинение на няколко протестиращи за участие в „улична банда“. Интересно е каква присъда търсят американските обвинители за вандалския акт - доживотен затвор!

У нас правосъдието е далеч по-милостиво - за сравнение за оскверняването на Съдебната палата в София К.Д. може да получи до пет години затвор, но ако гледаме съдебната практика, едва ли ще станем свидетели на нещо повече от глоба, а защо не и пълно оправдаване.

До ситуацията в Солт Лейк Сити и до обвиненията се стига след като при неотдавнашните антирасистки протести на 9 юли офисът на прокурора Сим Гил е залят с червена боя. Това не пречи на същия магистрат незабавно да повдигне обвинения срещу протестиращите за участие в „престъпна улична банда“. Демократите реагират незабавно и обвиняват прокурор Гил, че обвиненията му са прекомерни и повлияни от това, че е атакуван неговия офис. Щатският прокурор обаче е категоричен, че това не е протест, а проява на престъпно поведение.

Едва ли в Юта ще бъдат издадени максималните доживотни присъди, но със сигурност наказанията ще са жестоки. В САЩ спазването на законите е на първо място, въпреки спада на доверието във федералните институции и в правоприлагащите органи. Тук обаче всеки си позволява да псува полицаи и да им дърпа униформите абсолютно безнаказано.