На втора инстанция: 18 г. затвор за овчаря Динко убил и изгорил търговец

Общество
12:24 - 02 Декември 2021
1886
На втора инстанция: 18 г. затвор за овчаря Динко убил и изгорил търговец

Бургаският апелативен съд потвърди присъда от 18 г. затвор за 51-годишния овчар Динко Вълчев от Бургас. Той е признат за виновен в умишленото убийство на Бехчет И., извършено на 20 март 2015 г. в местността “Перчемлията“, в землището на село Изворище.

Признат е за виновен и в това, че по същото време и място унищожил лекия автомобил „Фолксваген“ на жертвата си. Подсъдимият е осъден да заплати на жената и двете деца на убития по 150 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вред.

Адвокат Кацарски застъпва тезата, че доказателствата не позволяват категоричен извод Динко В. да е автор на двете престъпления. Поддържа оплакванията за допуснати съществени процесуални нарушения, изразени в жалба, настоява за отмяна на постановения съдебен акт и за оправдаване на подсъдимия, алтернативно връщане на делото за ново разглеждане в окръжния съд.

Прокурорът пледира за потвърждаване на първоинстанционната присъда като правилна и законосъобразна. Представителят на частните обвинители се присъединява към становището на прокуратурата.

След запознаване с всички материали по делото и след проверка на атакуваната присъда по оплакванията на жалбоподателя Бургаският апелативен съд е направил извода, че жалбата е неоснователна.

Още в хода на досъдебното производство Динко признава, че между него и Бехчет възникнал спор за цената на овцете, „че ударил пострадалия с парче дърво по главата; че пострадалият е паднал на земята, повече не се помръднал и след малко е издъхнал, а край него се образувала голяма локва кръв“, мотивират се магистратите. Обсъдени са и показанията на основния свидетел, който разказал как след убийството е бил изгорено тялото на пострадалия и как е нарязан автомобила му.

Съдът е дал кредит на доверие и на депозираните на досъдебното производство две писмени заключения на съдебномедицинската експертиза по метода на ДНК – профилирането, изготвени в Института за съдебна медицина на Медицински университет – Инсбрук,  Австрия. Тези експертизи и заключения са били назначени с цел идентифициране на пострадалия.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС. Делото в Апелативния съд бе забавено с около година, тъй като Динко успя да избяга след произнасянето на присъдата на първа инстанция и бе обявен за общодържавно издирване.