Над 300 милиона страдат от редки болести

72 % от тези заболявания са с генетичен произход

Здраве
19:20 - 24 Октомври 2019
2925
Над 300 милиона страдат от редки болести

Засегнатите от редки болести са над 300 милиона, или 4 процента от населението на Земята, сочат резултатите от изследване, цитирани от ТАСС и Франс прес. "Следователно взети заедно, редките болести не са толкова редки - заявиха авторите на изследването от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания. - Болест е смятана за рядка, когато засяга не повече от 5-има на всеки 10 хиляди души."

Досега бе трудно да се прецени разпространението на редки болести поради липса на достатъчно данни. Сега френските учени използвали нова база данни на института. "Всъщност засегнатите от редки болести вероятно са повече от 300 милиона, тъй като повечето случаи на редки заболявания не са проследими от здравните системи в отделните страни", отбеляза Ан Рат от института.

Екипът й установил също, че 149 от 6000 болести, за които има информация в новата база данни, са свързани с 80 процента от случаите на редки заболявания на планетата. Седемдесет и два процента от тези болести са с генетичен произход. Установено е, че 70 процента от заболяванията са в детството.

"Тези преценки са важни, за да се определят приоритетите в областта на здравеопазването", отбелязаха учените. Резултатите от изследването са публикувани в European Journal of Human Genetics.