Нахутена супа с тахан в чаша

за 10 чаши, 30 мин

Кухня
08:25 - 15 Юли 2020
2483
Нахутена супа с тахан в чаша

Продукти

600 г сварен и отцеден нахут – може от консерва

1 глава лук

2 скилидки чесън

4 с.л. зехтин или олио

1 л зеленчуков бульон

2 моркова

80 г фурми

2 с.л. сусамов тахан

1 ч.л. къри паста

1 ч.л. смлян кимион

1 щипка едър лют или сладък червен пипер

1 лайм

магданоз или пресен кориандър

сос Табаско

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Отделят се 4 с.л. нахут за гарниране, като се смесва с 1/3 морков, нарязан на кубчета.

Обелените лук, чесън и останалите моркови се нарязват на парчета.

В 3 с.л. загрят зехтин или олио се запържват около 1 мин. лукът и чесънът. Добавят се нахутът и морковите и се запържва още 2-3 мин.

Сипва се бульонът, прибавят се таханът, фурмите, кърито, кимионът, червеният пипер и къкри около 10 мин.

Пасира се и се подправя със сол, черен пипер и настъргана кора лайм. Разпределя се в чаши.

Гарнира се със заделения нахут и кубчетата моркови, запържени в останалия зехтин 1-2 мин.

Поръсва се с магданоз или кориандър и се капва по малко сос Табаско.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.