Нахутена супа с тахан в чаша
за 10 чаши, 30 мин
Продукти
600 г сварен и отцеден нахут – може от консерва
1 глава лук
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин или олио
1 л зеленчуков бульон
2 моркова
80 г фурми
2 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. къри паста
1 ч.л. смлян кимион
1 щипка едър лют или сладък червен пипер
1 лайм
магданоз или пресен кориандър
сос Табаско
сол и черен пипер
Приготвяне
Отделят се 4 с.л. нахут за гарниране, като се смесва с 1/3 морков, нарязан на кубчета.
Обелените лук, чесън и останалите моркови се нарязват на парчета.
В 3 с.л. загрят зехтин или олио се запържват около 1 мин. лукът и чесънът. Добавят се нахутът и морковите и се запържва още 2-3 мин.
Сипва се бульонът, прибавят се таханът, фурмите, кърито, кимионът, червеният пипер и къкри около 10 мин.
Пасира се и се подправя със сол, черен пипер и настъргана кора лайм. Разпределя се в чаши.
Гарнира се със заделения нахут и кубчетата моркови, запържени в останалия зехтин 1-2 мин.
Поръсва се с магданоз или кориандър и се капва по малко сос Табаско.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.