Най-голямата база на НАТО в Европа е близо до България

Военният обект в Румъния е по-голям от „Рамщайн“ в Германия

Политика
19:55 - 23 Юни 2024
6239
Най-голямата база на НАТО в Европа е близо до България

Румънската база „Михаил Когълничану“, която се намира недалеч от България, се превръща в най-голямата военновъздушна база на НАТО в Европа, която има за цел да защитава югоизточния фланг на алианса от Русия, обобщава Би Ти Ви.

Изграждането на базата, която е разположена в окръг Кюстенджа/Констанца и носи името на известен румънски либерален политик от ХІХ век, ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде на площ 2,8 хиляди хектара и нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи.

„Михаил Когълничану“ ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини.

Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия. Затова допринася нейното стратегическо положение. Тя се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Сигурността в Черно море и нарастващата роля на Румъния

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и видима. Бъдещето му изцяло зависи от съдбата на войната в Украйна. Доказателствата за това са многобройни през последните над 2 години, откакто започна руската инвазия.

Черно море е ключово за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от голямото руско присъствие най-сериозно си пролича, когато през месец декември 2022 г. Комисията по външна политика на САЩ прие Закона за сигурността в Черно море, който определи региона като „арена на руска агресия“.

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното присъствие в Черно море и желанието на Русия да го превърне в „затворено море“. По тази причина още от януари 2023 г. в румънските бази има самолети AWACS, които следят за руските действия в региона и имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

В близост до „Михаил Когълничану“ се намира най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е сред десетте най-големи в Европа. Тук също има сериозно военно присъствие.

Дефакторизацията на България

На фона на успехите, които Румъния демонстрира в модернизацията на своята армия, прави впечатление отсъствието на България. Въпреки че сме черноморска страна и това би трябвало да повиши ролята ни и да спомогне за модернизацията ни – военна и техническа, такива признаци не се наблюдават.

Страната ни така и не успя да се възползва от възможността през първите месеци от руската инвазия да замени старите си съветски оръжия с по-съвременни натовски. Въпреки че през 2023 г. тя успя да заема по-решителна позиция в подкрепата за Украйна и да придвижи напред проектите за закупуване на нови военни системи за армията, все още у нас липсва сериозно присъствие на Алианса, каквото наблюдаваме в Румъния и дори Албания.

А причината за това до голяма степен се крие в политическата нестабилност, настъпила през 2021 г., която пречи да се води една последователна и целенасочена отбранителна и външна политика.