Най-малко 17 заразени с Омикрон след парти в Осло

Всички, които са дали положителна проба, досега са имали само леки симптоми

ЕС
13:48 - 03 Декември 2021
2159
Най-малко 17 заразени с Омикрон след парти в Осло

Най-малко 17 души, заболели от COVID-19 след коледно парти, събрало над 100 гости в Осло миналата седмица, се подозира, че са заразени с варианта "Омикрон". Това обявиха казаха градските власти на норвежките власти, информира "Франс прес".

Броят вероятно ще нарасне, тъй като секвениране се извършва на други положителни проби от купонджии.

"Досега 60 души са дали положителна проба (за COVID-19) с PCR тестове, а четирима с антигенни тестове", се уточнява в изявление на градската управа на Осло.

"Седемнадесет са вероятно "Омикрон", но това все още не е потвърдено. Досега е потвърдено, че един случай е "Омикрон" след секвениране", допълват властите.

Между 100 и 120 души, всички от които са били ваксинирани, включително един, който наскоро е пътувал до южната част на Африка, са се били събрали миналия петък за коледно парти, организирано от техния работодател.

"Всички те са били ваксинирани, никой от тях не е имал симптоми и всички са си били направили самотестове" преди да присъстват на вечерята.

"Всичко беше направено в съответствие с разпоредбите и никакви правила не бяха нарушени", увериха здравните власти на Осло.

Всички, които са дали положителна проба, досега са имали само леки симптоми, като главоболие, болки в гърлото и кашлица.

Подозренията за "Омикрон" са възникнали, след като е бил проведен скрининг на някои от пробите, които все още не са напълно анализирани чрез секвениране.

Това означава, че броят на потвърдените случаи може да нарасне. Допълнителни резултати се очакват по някое време днес.

Вчера, след като се появиха страхове за предполагаемия клъстер, норвежкото правителство обяви редица ограничения в района на Осло, които влязоха в сила в полунощ.