НАЙ-СЕТНЕ: Прокурорското синче застава пред съда

19-годишният Васил Михайлов има 10 обвинения за побой и закани за убийства

Общество
07:50 - 28 Февруари 2023
4065
НАЙ-СЕТНЕ: Прокурорското синче застава пред съда

Осем месеца и половина след като кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че лично ще оглави протест на съгражданите си, ако полицията и прокуратурата не предприемат действия спрямо 18-годишния тогава Васил Михайлов, младежът се изправя пред съда.

Делото срещу вече 19-годишния Васил тръгва в Софийския районен съд във вторник. То е първото срещу него, но се задават още две - едно пак в София за хулиганство и друго в Бургас.

По първото дело младежът ще отговаря по осем обвинения - за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и за закана с убийство. Според прокуратурата те били извършени от ноември 2021 до лятото на 2022 г.

Докато е в ареста, Васил получи още две обвинения - едното, че е нападнал мъж на детска площадка в Перник, а второто, че е хулиганствал в Созопол в края на август 2021 г. Разследван е и за заплахи към надзирател.

Младежът привлече вниманието към себе си в средата на юни 2022 г. Тогава съпругата на местната футболна легенда и настоящ треньор Румен Андонов обяви във фейсбук, че мъжът ѝ е бил жестоко пребит с бокс в центъра на града, и то посред бял ден. Настанен е в “Пирогов” с много наранявания. Задържан и освободен е 18-годишният Васил Михайлов. Семейството на Румен Андонов твърди, че след побоя са получили много клипове, на които са заснети хулигански изцепки на младежа. Неговият номер бил да си води човек, който да снима “изявите му”.

Васил пък твърди, че не е пребивал треньора, имал петима свидетели, които да кажат, че с пръст не го е докосвал, нямало и записи от камери.

Малко след това се оказа, че срещу агресивното поведение на Васил вече са били подавани сигнали от граждани на Перник, образувани били и множество преписки. Появи се и клип, на който се вижда как младежът бие друг мъж, докато му крещи. Именно това видео разгневи кмета на Перник Станислав Владимиров, който призова институциите да си свършат работата.

Говори и с главния прокурор Иван Гешев, който отиде на крака при пернишкия кмет, за да разбере от първо лице истината за гнева на местните хора.

Кой е Васил Михайлов. Той е роден на 30 юни 2003 г. По собствените му думи има средно образование, но още не се е явил на матура и затова се води в 12-и клас.

“От моя випуск средно образование се получава след 10-и клас”, обясни лично той в съда преди време. Когато бил по-малък, участвал в над 20 състезания по таекуондо, над 3 по бокс и две по кикбокс.

Син е на бившия зам. окръжен прокурор на Перник Бисер Михайлов, а е кръстен на чичо си Васил. Той беше на делото за определяне на мярката преди две седмици. След като станаха известни проявите на младежа, баща му подаде оставка от поста и остана редови прокурор в Пернишката окръжна прокуратура. В началото на ноември миналата година главният прокурор Иван Гешев поиска да напусне системата, но той не подаде оставка.

Васил е в ареста от средата на юни миналата година, вече осем месеца. Беше пуснат за кратко под домашен арест с електронна гривна, но после върнат обратно зад решетките. Според прокуратурата нарушил мярката и напуснал дома си. Адвокатите му твърдят, че не е вярно. Преди да започне да я изпълнява, се отбил в заведение близо до дома му, за да вземе ключа от жилището си.

Явно обаче младежът не е особено кротък и в ареста. През януари той беше преместен от софийския затвор в затвора в Бобов дол, защото влязъл в пререкания със затворническата администрация, надзиратели и други лишени от свобода. Зад решетките имал едно “съприкосновение” в софийския затвор и едно, докато бил в ареста на “Г. М. Димитров”. Рисувал нацистки символи.

Според адвокатите му, ако бъде пуснат в домашна обстановка, щял да бъде по-полезен на себе си и на семейството си. Защитниците му са на мнение, че точно защото е син на прокурор, той не е под чадър, а напротив - поведението му се следи изключително зорко и е наказван прекалено строго.

Макар и досъдебното производство да се водеше бързо и първият обвинителен акт да беше внесен навреме в съда, около делото имаше известни препятствия.

Разследването се водеше в Софийската районна прокуратура, но делото трябваше да бъде внесено в районния съд в Перник. В края на декември миналата година прокуратурата обаче го внесе в Софийския районен съд.

Делото беше разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя го прекрати и изпрати за разглеждане в районния съд в Перник. Всички тамошни съдии обаче си направиха отвод, като посочиха, че познават бащата на Васил Михайлов и са в служебни и лични отношения с него

А това според съдиите може да доведе до възникване на съмнения в безпристрастността и обективността им.

Магистратите от Перник се обърнаха към Върховния касационен съд, за да определи друг съд, който да гледа делото.

На 17 януари 2023 г. ВКС казва, че Софийският районен съд правилно е изпратил делото в Перник. Върховните съдии обаче определят, че то вече трябва да се гледа в София.

След като пристигна в София, делото беше разпределено, но съдията си направи отвод. След това още трима магистрати отказаха да гледат процеса.

Срещу Васил Михайлов били събрани 12 тома доказателства, разпитани са 45 свидетели, които трябва да потвърдят своите показания в съда.