Най-възрастната българка умря на 110 г.

Родопчанката баба Нурие си отишла от старост, цял живот работила на полето, никога не е пушила и пила алкохол

Новини
18:42 - 31 Януари 2023
4189
Най-възрастната българка умря на 110 г.

110-годишната баба Нурие, за която се смята, че е най-дълголетната ни сънародничка, е починала в средата на януари. Родопчанката е родена на 12 октомври 1912 г. На 12 януари тя издъхва сред близките си в маданското село Средногорци.

Баба Нурие през 2018 г., пред двора на къщата си

„Два-три месеца преди да почине, тя не беше вече добре. Загуби говор, иначе дотогава беше с акъла си и говореше. Но изнемощя, нямаше никакви сили. Отиде си от старост - това са много години и много труден живот е водела“, каза синът й, 81-годишният Рамадан Дерменджиев пред местните медии.

Нурие преди години

Баба Нурие до 80-годишната си възраст била много здрава. След това последвали три леки инсулта, претърпяла операции на жлъчка и на 105-годишна възраст – на око, но продължила да е жизнена и дори да се труди на двора. Рамадан е най-голямото от шестте й деца, които отгледала почти сама.

Баба Нурие има трима сина и три дъщери. Преди година починал средният й син, но не й казали, за да не се разстройства. Съпругът й Реджеп починал през 1952 г., от силикоза, на едва 36-годишна възраст. Тогава живеели в обезлюденото сега село Рустан.

Нурие цял живот работила като берачка на тютюн, гледала картофи и фасул, имала и крава. Пенсионирала се като земеделски производител. Винаги готвела с домашно масло, вместо с олио. Имала обаче режим, следобед си взимала едночасоав дрямка. И не се ядосвала често, никога не е пушила или пила алкохол.

Баба Нурие има 14 внуци и 22 праправнуци и 6-7 прапраравнуци.