Наказват спешните медици в Сливен заради отказаната линейка

Триажът не е направен правилно, обясни шефът на „Медицински надзор" Иванка Динева

Топ
17:45 - 22 Февруари 2024
2308
Наказват спешните медици в Сливен заради отказаната линейка

Административно-наказателни санкции ще бъдат наложени на служители от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Сливен. Това каза директорът на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) Иванка Динева по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване по повод случай, в който жена почина в такси на път за болницата в Сливен, без да бъде осигурена линейка за транспортирането ѝ. 

Триажът не е направен правилно и не е направен от лице, което има право да го прави, посочи Динева. Тъй като пациентката не е можела да говори още от детската си възраст, нейн близък се е обадил с искане за линейка, добави Динева.

Близкият на пациентката е съобщил на диспечера, че жената не може да говори, но диспечерът два пъти е настоял да чуе болната и самата тя да каже къде я боли, каза още Динева. Близкият на пациентката е обяснил, че жената не може да диша, но диспечерът е продължавал да настоява да разбере къде я боли. Разговорът е продължил няколко секунди, като накрая диспечерът е питал дали за първи път му се обаждат за тази пациентка. След като близкият потвърждава, че се обажда за първи път, диспечерът е казал да докарат пациентката до болницата, след което е затворил телефона, допълни Динева. Жената умира пред болницата, а до там е закарана с такси от роднините ѝ.

В конкретния ЦСМП нивата на възнаграждение на служителите са доста добри, каза още Динева и посочи, че брутните им заплати, без допълнителното материално стимулиране и начислен клас за прослужено време, са по-добри от заплатите на проверяващите служители на ИАМН.

ИАМН се самосезира по случая и на 12 февруари започна проверка в ЦСМП – Сливен.

В началото на февруари Окръжната прокуратура в Сливен започна разследване на случая.