НАП : Абитуриентите без работа и студентите да си плащат сами осигуровките

Ако пропуснат да внесат парите в бюджета, няма да се лекуват безплатно, плашат данъчните

Новини
11:45 - 26 Юни 2019
2093
НАП: Абитуриентите без работа и студентите да си плащат сами осигуровките

Абитуриентите, завършили средното си образование тази година, които още не са започнали работа, да внасят здравните си осигуровки само, напомниха от Национална агенция за приходите. Таксите трябва да внасят и приетите за редовни студенти, докато още не са започнали лекциите си през октомври.

Данъчните обясняват, че младежите трябва да се самоосигуряват, защото не попадат в нито една от двете категории - ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет.

Експертите припомнят, че завършилите средно образование трябва да подадат декларация образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца за предходния месец.

Ако не си внесат вноските за здраве, учениците и студентите може да се окажат с прекъснати здравни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Здравната каса. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права, напомнят още от НАП.

Проверка дали здравноосигурителните права са прекъснати може да се направи на място в салона за обслужване на офисите и териториалните дирекции на НАП в страната или чрез електронната услуга на НАП - „Здравноосигурителен статус“ на страницата на Агенцията: www.nap.bg.

Сумата за здравни осигуровки през 2019 г. е 22,40 лв. на месец и се внася до 25-о число на следващия месец. За вноски с изтекъл срок, се начислява законова лихва, предупреждават данъчните.