НАП плаща на Комисията за личните данни от данъците ни

Течът от агенцията не бил най-тежкият инцидент - по-лошо щяло да е ЕГН-тата да се изтрият

У нас
13:44 - 26 Юли 2019
4350
НАП плаща на Комисията за личните данни от данъците ни

Пробивът, който е станал в системата на НАП е много тежък киберинцидент, защото информацията е станала публична, но по-тежкият щеше да бъде някой да влезе вътре и да променя данните. Това означава наистина катастрофа. Вторият по тежест инцидент щеше някой да унищожи данните и да ги няма. Ние трябва да защитим тези регистри. България дава много малко за киберсигурност – разходите на година са около 5 млн. лв., което е нищо. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира атаката срещу НАП. Той обяви сензационно: "Естествено, че от данъци НАП ще плати глобата на Комисията за защита на личните данни". 

Той допълни, че Комисията за защита на личните данни има право да глобява всякакви публични и частни субекти. Случаят с НАП е особен, защото е публична институции, но глобата ще се плаща от данъци. „Само че това не е единственото наказание. За целия теч на данни ще се установи кой е виновен – между всички служители от най-ниското до най-високото ниво, и ще бъдат предвидени наказания, само че в момента приоритет е овладяването на ситуацията. Естествено е, че ще се разбере кой е виновен, ще се определи точно вината и на виновните лица, които са допуснали професионална небрежност, ще им се наложат наказания", допълни Дончев.

Според вицепремиера най-важно е сега да се минимизират рисковете с изтеклите данни, за да не се стига до злоупотреби срещу граждани. Дончев съобщи, че НАП вече се е свързала с онези 189 българи, чиито обем данни са били силно застрашени при изтичането на информацията. Той е на мнение, че държавата трябва да наеме топ специалисти на по-високи заплати, които да се погрижат за внедряването на модерни системи за сигурност в държавните институции, боравещи с лични данни.

Основните регистри са около 65, а най-важните сред тях са между 10 и 15 - именно за тях трябвало да има по-засилени мерки. "Най-трудно е електронните системи едновременно да са публични и да са защитени", каза Дончев и даде за пример системата на МВР, която не е обществена и съответно е най-защитена.