НАП погва 5-звездните хотели

Пикола и камериерки с мизерни заплати от по 700 лева

У нас
15:57 - 08 Март 2019
1413
НАП погва 5-звездните хотели

Данъчни тръгват из страната на спешни проверки на луксозните хотели у нас. Инспекторите ще правят ревизии на местата за настаняване в зимните курорти и Велинград, съобщиха от НАП.

Оказва се, че персоналът в 4 и 5-звездните хотели в Банско, Пампорово и Боровец получава средно 764 лв. месечно, а това е с почти 200 лв. по-малко от средния осигурителен доход за страната.

Във Велинград в същата категория хотели осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход. Инспекторите от НАП ще правят открито наблюдение в търговските обекти в продължение на седмици, като се следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала.

Ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, обясниха от Агенцията по приходите.

НАП ще изчислява със специален калкулатор колко губи всеки, приел да бъде осигуряван на по-ниска от реалната си заплата. „Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. "заплата в плик", обясниха инспекторите.

Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които в последствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите целят да пресекат тази практика“, каза директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков.